460 mil på cykel - del 5

460 mil på cykel - del 5

Södra ön

Naturen på Nya Zeeland är väldigt vacker, men med tanke på att Nya Zeeland är ett relativt nytt land så saknar det historia. Den historia landet har, som jag kan uppskatta och finna väldigt intressant kan jag tycka slarvas bort då stor fokus ligger på naturen.

När du är i wellington och går på det fantastiska museumet Te papa och kan läsa om landets all historia. Hur européer kom hit på 1800 talet och guldgrävare vandrade över de stora bergpassen för att hitta sitt guld,  hur maurie kulturen hade och har det i dag. Allt det är väldigt intressant, men sedan när du reser runt på södra ön så finns det inte mycket att se av detta. Det som erbjuds är mest vandringar och naturupplevelser. Men de aktiviteter som erbjuds är väldigt bra uppstyrda och företagen har väldigt bra service.

Campingar och vandrarhem finns det gott om på södra ön. Priserna ligger runt 230- 300 för en säng  i ett rum med sex bäddar och en tältplats ligger på 100-150 kronor. På campingar så ingår dusch och man får använda köket, som är utrustat med kyl och frys, sedan finns det spis, ugn, micro, vattenkokare och brödrost. På vandrarhemmen så ingår ej frukost och det erbjuds sällan. Det finns två stora kedjor inom vandrarhem. Den ena är Bbh och är du medlem där så får du tre dollar rabatt. Den andra är Yha och där får du 10 % rabatt. Kostnaden att bli medlem är runt 40 dollar vardera.

Wi-fi är väl etablerat på Nya Zeeland. Större samhällen har gratis wi-fi i centrum, många av caféerna  har gratis wi-fi, sedan så finns det wi-fi att tillgå på bibliotek och på I-site kontoren.

På campingar och vandrarhem så får man ofta betala mellan 3-7 dollar för wi-fi beroende på om man vill ha 100 mb eller 10 gb data. Det finns wi-fi zoner likt telefonkiosker  utsatta, dessa zoner finns i  de flesta småorter. Det heter Spark och om du har en telefon med Spark kort så har du 1gb fri surf varje dag vid dessa soner.

När det gäller buss och tågtrafiken så fungerar den bra och de tar med cykel och packning på både buss och tåg.

Många som reser på egen hand reser med bussföretagen Kiwie experience eller Stray. De som vill hyra en camper (minibuss) har företagen Jusiy och Escape.

I Nya Zeeland så finns inte allemansrätten så det finns campingplatser som är gratis, där finns det toalett och dusch. På vissa campingplatser så kostar det 5-10 dollar att övernatta. Där finns det ibland kök och tvättmaskin. För att se dessa platser så finns appen Camping NZ.

När du kommer över till västkusten så blir det svårt att variera kosten då maten blir väldigt dyr i de små byarna man kommer till och har man en budget att hålla sig till så kan det bli svårt att hitta nyttig mat.

Platser som är ett måste på södra ön

- Abel Tasman

- Queenstown

- Lake tekapo

- Kaikoura

- Frans Josef

På dessa platser så kan man stanna ett par dagar då det erbjuds mycket att göra.

Det var en sammanfattning av södra ön.

Kommentarer