Anna Lyrenäs - Kitesurfare

Anna Lyrenäs - Kitesurfare

Du ägnar dig åt kitesurfing, alltså att surfa med ett segel, en så kallad drake. Hur kom du in på det?

– Jag hade sett folk kitesurfa på stranden i Malmö och när jag fick ett jobb där bestämde jag mig för att lära mig surfa. Jag lärde mig av min dåvarande pojkvän och började lära känna andra surfare. Med facit i hand är kitesurfingen en stor anledning till att jag bor kvar i Skåne.

Vad upplever du där på brädan som inte finns någon annanstans?

– Kitesurfing kombinerar lekfullhet med känslan av litenhet, som jag tror att många människor får i vilda naturmiljöer. Det blir uppenbart att människan är obetydlig. Det är inte jag som bestämmer och för att överleva måste jag respektera naturen. Jag samspelar och leker med vinden, blir ett med elementet.

Vad är ultimata förhållanden för kitesurfing?

– Vill du hoppa är det schyst med jämn vind på typ tio sekundmeter, men ska du köra vågor är det bättre med mer vind. Det är roligt med mycket vind för det blir så rivigt då. Innan jag började surfa fattade jag inte att det kan så vackert i södra Sverige. En solig dag kan det, några hundra meter från land, se exotiskt ut. Vattnet är turkosgrönt, på land finns höstfärger och solen har ett varmt sken.

Hur klär du dig för att inte frysa till is?

– De flesta har våtdräkt samt handskar och skor i neopren. När det börjar bli plågsamt kallt tar jag också på mig ett ullunderställ. /JA

Kommentarer