Laga mat i det fria

Att laga mat och äta i det fria är en alldeles särskild känsla. Det kan vara både roligt, varierande och smakligt. Om det så är den enklaste maträtt på det l&aum...

Laga mat i det fria

Att laga mat och äta i det fria är en alldeles särskild känsla. Det kan vara både roligt, varierande och smakligt. Om det så är den enklaste maträtt på det lätta gasköket, eller att göra upp en eld och vänta på att glöden ska bli perfekt under stekhällen. Efter en ansträngande aktivitet såsom vandring, klättring, paddling eller fisketur, skapar matlagning en gemenskap där vi får tid att umgås och reflektera över dagens upplevelser och äventyr. Måltiden är en viktig del av alla äventyr och även en programpunkt att se framemot. Ny energi och en stunds vila. 

Bara fantasin sätter gränserna för hur smakrik och delikat din friluftsmat kan bli. Bra friluftsmat är god och näringsrik. Frystorkade rätter är vandrarens favorit med tanke på den låga vikten kontra högt energiinnehåll, vilket ger kroppen långvarig energi. På det enklaste gaskök går det även att laga de mest fantastiska måltider. Hur gott är det inte med en risotto efter ett par mils vandring? Kanske till och med något att se framemot, något som ger lite extra energi för trötta ben.  


Tips för en lyckad måltid i fält.

Ett tips är att börja med de tunga råvarorna för att bli av med vikt i början av turen. Likaså är det med fördel att börja bruka ingridienser som är känsligare, så som färskvaror. Kryddor är alltid bra att bära med sig och för att piffa till den enklaste rätt är en bit parmesan otroligt lyxig. Torkade råvaror blir allt lättare att hitta i butiker, om man inte vill prova på egen hand.  


Laga miljövänligt

Primus har länge satsat på utvecklingen av miljövänliga och bränslesnåla kök i sin Eta-Serie. Men det är du som användare som främst kan minska dina koldioxidutsläpp och mijöpåverkan när du är ute på äventyr.
Här är tio tips på hur du kan spara både miljö, bränsle och pengar:

1. Lägg på ett lock. Uppkokningen går snabbare med ett lock.
2. Aluminiumkärl med värmeväxlare är bäst. Tillsammans förkortar de koktiden och bränsleförbrukningen med cirka en tredjedel.
3. Välj mat som kokar snabbt. Som till exempel spagetti eller annan tunn pasta.
4. Små bitar är bättre. Dela maten i små bitar så går tillagningen snabbare.
5. Koka inte klart. Låt maten koka färdigt på eftervärme, använd gärna isolerbag.
6. Minska effekten. Använd max cirka ¾ av effekten på köket så tar du vara på energin på bästa sätt.
7. Skydda köket från vind. Ställ det i lä och använd vindskydd.
8. Gas är bra. Gas behöver ingen förvärmning och är mer effektivt än flytande bränslen.
9. Spara på värmen. Om du får varmt vatten över, spara det i en termos till nästa måltid.
10. Rätt kombination ger bäst effekt. Använd inte en liten kastrull på en stor brännare.

 

 

Tips på produkter