Att välja kajak

Välj rätt kajak

Sugen på att skaffa en egen kajak? Här är några tips på vad man bör tänka på vid valet av kajak.

1. Var kommer du att använda din kajak?
Det är en stor skillnad mellan en havskajak lämpad för långa paddlingsturer till exempelvis Åland och en kajak som ska användas av hela familjen för kortare turer runt den vid sommarstugan belägna sjön.

2. Volymen, din vikt och den förväntade packningsvikten har stor inverkan
En kajak som är för liten för dig kommer att upplevas som instabil. En kajak som är för stor för dig kommer istället att kännas som om du försöker manövrera någon pråmliknande farkost och är således oftast svårare att handskas med i tuffare förhållanden.

3. Längden
Vanligtvis brukar en längre kajak innebära att det är lättare att uppnå en högre hastighet. En längre kajak är å andra sidan svårare att manövrera i tuffare förhållanden, att hålla en stabil kurs med när havsvågorna kommer från 45 grader samt att surfa med när vågorna kommer bakifrån.

4. Stabilitet och prestanda går hand i hand
Vi ser ofta att någon är intresserad av att köpa just en sådan snabbgående modell som vinnaren av förra årets Åre Extreme Challenge använde sig av. Istället rekommenderar vi att man väljer en mindre snabbgående men mer stabil kajak för att kunna undvika stabilitetsproblem och istället kunna koncentrera sig på starka och effektiva paddeltag. Detta gäller inte bara för multisport- och tävlingskajaker utan även för alla former av kajaker inbegripet modeller för långfärdspaddling.

5. Vikten
En lättare kajak har förvisso sina fördelar och detta gäller huvudsakligen när kajaken ska användas för tävlingsbruk. När man väl har uppnått ett jämnt tempo vid paddlingen spelar det inte så stor roll om den väger 21 kg eller 26 kg, medan paddelns vikt och konstruktion kan ha större betydelse.

6. Packning
Om du planerar för en längre tur och speciellt om detta ska ske under vintertid är du i behov av ett större packningsutrymme. Om man överlastar kajakens optimala lastkapacitet kommer stabiliteten i sin tur att minska. Undersök hur stora packluckorna är. Stora luckor krävs för skrymmande packning.

7. Skicklighet
Om du har uppnått den skicklighet som behövs för att manövrera en tävlingskajak kommer du att uppleva de flesta kajaker som stabila. Om du istället är nybörjare och försöker paddla en modern tävlingskajak över hård sjö, kommer den inte att upplevas som snabbare eftersom hela din energi kommer att gå åt till att förbli sittandes ovan vattnet (om du nu ens kommer att förbli sittande i kajaken under hela överfarten)! Var realistisk vad gäller din skicklighet såsom den är för närvarande och inte som du förväntar dig att den kommer att vara i en närliggande framtid.

8. Materialet är det som skiljer många modeller och kajakmärken åt
Läs vidare om material på materialsidan, där vi beskriver olika tekniker och vardera tekniks fördelar.

9. Andrahandsvärde
Om det är ditt första köp av en kajak bör du även se till kajakens andrahandsvärde eftersom du eventuellt vill byta kajak efter två till tre års användande. Billigare kajaker av glasfiber sjunker vanligtvis kraftigt i pris medan en bra platskajak generellt sett endast sjunker 20 – 30 % i pris.

10. Testa innan köp
Detta är det bästa rådet. Vem skulle köpa en bil utan att testköra den? Prova olika modeller och när du tror att du har hittat den rätta kajaken bör du hyra den för åtminstone en dag och helst en hel helg. En bra försäljare brukar oftast dra av hyran om du senare köper kajaken av honom. Några andra råd för att hjälpa dig uppnå den mest njutbara paddlingen är vilken paddel du bör välja. Många gånger lägger köpare ner mycket pengar på att få en kajak med låg vikt i tron att detta är det viktigaste och nöjer sig med en billig och tung paddel. Med tanke på att paddlingen troligtvis hade blivit mer njutbar med en lättare dyrare paddel och något tyngre billigare kajak kommer vi även att dela med oss av vår uppfattning om paddelval.

Text: James Venimore

Läs mer om kajaker och paddling på kajaktiv.se

Kommentarer