Babyliv på Bali

Babyliv på Bali

Johan Engvall och hans fru Jenny hade tidigare ryggsäcksluffat genom flera länder i Sydostasien. När deras son Theo var åtta månader var det dags för honom att följa med.

Efter en veckolång mellanlandning i Singapore anlände den lilla familjen till ön Bali i Indonesien. Johan Engvall hade tagit två månader tjänstledigt från jobbet som säljare på Naturkompaniet och Jenny var föräldraledig. Målet med resan var enkelt: att hitta en perfekt plats och sedan göra så lite som möjligt.
– Efter några dagar i Kuta reste vi med buss norrut längs östkusten. Vi gjorde korta dagsetapper för att det inte skulle bli så långa resor för Theo. Små barn blir ju snabbt trötta av många intryck.

Hittade ni den perfekta platsen?

– Ja! Vi tog en båt ut till en vacker ö som heter Gili Air, den är så liten att man kan gå runt den på en timme. Där hyrde vi en enkel stuga i fyra veckor. Vi försökte få det att kännas som ett hem. Rutiner gör allt enklare för ett litet barn. Vi låg till och med på samma plats på stranden varje dag.

Blev det något friluftsliv på Gili Air?

– Nja. Vi promenerade på morgonen innan det blev för varmt. Jag och Jenny turades om att sportdyka en del. På Bali gjorde vi lång cykeltur, upp till en vulkansjö.
Men mest försökte vi bara ha det mysigt och bada.

Vad bör man tänka på om man ska ut på långresa med en baby?

– Man målar gärna upp en massa problem, men allt löser sig ju. Till exempel hade vi med några burkar med barnmat från Sverige. Men det fanns ju inga mikro vågsugnar någonstans. I stället köpte vi frystorkad barnmat på Bali, och det funkade ju precis lika bra. Kan balinesiska barn överleva så är det klart att även svenska barn kan göra det.
– Den viktigaste lärdomen är att vi kunde ha tagit det ännu lugnare, och att i alla fall Theo trivdes bäst i miljöer där det inte var massor med människor. Både i Singapore och i Peking, där vi stannade på vägen hem, blev han tröttare och oroligare. Man får lära sig att ta allt i barnets tempo. Det blir bäst för alla.Johan Engvall fick sin första tjänst på Naturkompaniet 2009 och har genom åren varvat arbete med långväga resande.

Tre favoritprylar på resan

1. T-shirt i merinoull. I Sverige tänker många att man bara har ylle på vintern, men tunna ullkläder är perfekta även i värme.
2. Termosen är en väldigt bra uppfinning. Perfekt när man ska laga gröt och välling på resan. En favorit är Primus enliterstermos.
3. Jag har alltid med ett tunt, tio meter långt repsnöre. Kan användas till tvättlina, skosnöre, skärp med mera.

Kommentarer