Activity

Björkliden

När jag och Anders diskuterade resmål för att plåta vinterbilder till Naturkompaniets vinterkatalog, var målet att finna en plats som kunde erbjuda bästa mixen av vinteraktivitet...

Björkliden

När jag och Anders diskuterade resmål för att plåta vinterbilder till Naturkompaniets vinterkatalog, var målet att finna en plats som kunde erbjuda bästa mixen av vinteraktiviteter och naturupplevelser. Efter några dagars insamlande av information föll vi för den lilla skidorten Björkliden i nordligaste Lappland. Här kan man ägna sig åt fantastisk skidåkning, spännande aktiviteter och god mat i en genuin fjällmiljö. Här finner man även Abisko som är en av Europas äldsta nationalparker, den berömda Lapporten och Kungsledens början. Vi på Naturkompaniet har dessutom ett samarbete med Björkliden och det årliga eventet »Arctic Weekend«, vilket vi självklart ville tajma in när vi nu ändå skulle åka dit. Sagt och gjort, vi packade våra trunkar med kläder och kamerautrustning och hoppade sedan på nattåget från Stockholm mot Narvik.

Björkliden - en vinteridyll
Det är en tidig morgon den 22 februari och tåget rullar sakta in på den härligt vinterkrispiga tågstationen i Björkliden. Småtrötta efter den långa tågresan kliver jag och Anders av på den snöbelagda perongen och börjar promenaden upp för backen mot fjällstationen. Det är riktigt kallt ute. Kylan ligger som ett lock över hela Tårneträsk och en blek sol färgar den mäktiga Lapporten röd i horisonten. Efter en kort promenad på ca 5 min kommer vi fram till fjällstationen som ligger vackert inbäddad bland mäktiga berg och storslagna vyer, en riktig svensk vinteridyll. Äntligen skulle vi få göra oss av med vår tunga packning och börja utforska området. Vi hämtar ut nykeln till vår lilla stuga som vi skall bo i den kommande veckan och beger oss sedan upp till Sporten för att hämta ut skidutrustningen. Vi hyr den alpina utrustningen och kan i lugn och ro botanisera bland pjäxor och skidor. Vi är visserligen här ganska tidigt på säsongen men så värst mycket mer folk brukar det inte vara enligt personalen här i Björkliden.

Vi byter om till skalkläder och skidutrustning och ger oss sedan ut i backarna. Det fina med skidsystemet i Björkliden är att alla kan hitta sin egen skidåkning. I området finns hela 23 pister i varierande lutning och du behöver aldrig trängas i långa liftköer. Vi får oss några riktigt roliga timmar i de nypreparerade backarna innan vi mot sena eftermiddagen slår oss ned i matsalen på fjällstationen. Bristen på liftköer har medfört många och långa åk, och det känns verkligen skönt att få byta de tunga plastpjäxorna mot sköna ulltofflor. Kvällen spenderar vi framför brasan i lobbyn på hotellet. Utanför sprutar pistmaskinen en dimma av frostig snö ut i den bitande kalla luften, och jag känner en stark längtan inför de kommande dagarnas aktiviteter.

Låktatjåkko - en pärla i vildmarken
Från Björkliden utgår rösade vandrings- och skidleder till bland annat Låktatjåkkastugan som är Sveriges högst belägna fjällstation (1228 meter över havet). Vi hade hört att detta skulle vara Björklidens absoluta pärla och ett måste när man besöker orten. Självklart ville vi därför åka dit och sova över ett par nätter. Vi beslöt oss för att åka med bandvagnen upp till stugan och sedan skida tillbaka två dagar senare. Efter en timmes skumpande färd över fjället i en något överfull bandvagn når vi den vindpinade fjällstationen som ligger på en liten kulle mitt på fjället. Stugan är som hämtad ur en sagobok, husväggarna är täckta av snökristaller som formats av den hårda vinden och det är snö ända upp till fönsterbläcken. Bara att titta på den gör att vi blir sugna på varm choklad och en våffla med grädde och sylt i solen. Vi slänger in ryggsäckar och trunkar in i stugan. Därefter går vi direkt till restaurangen där vi träffar det trevliga paret Per och Marie som är ett av de par som driver fjällstationen. Per rekommenderar Våfflan med Västerbottenost och hjortronsylt. Jag och Anders tittar först lite skeptiskt på honom men beställer ändå in två våfflor. Det var de godaste våfflorna vi ätit!

Kring stugan finns det skidåkning, både på längden och utför. Vår plan är att gå upp på toppen bakom stugan för att ta lite bilder till nästa års vinterkatalog. Trots att det är -20 grader ute värmer solen våra bleka ansikten, och det knarrar härligt när skidorna skär genom den vindpackade snön. Att skida upp på till toppen tar ca 45 min och utsikten är magiskt vacker. Härifrån kan man även välja att åka sidor ner till Kopparåsens järnvägsstation, ett välkänt offpiståk som många väljer att göra på vägen tillbaka. Vi nöjer oss dock med en enklare topptur och skidar sedan tillbaka till stugvärmen på Låkta.

Väl tillbaka på fjällstationen inleds kvällen med en upptinande bastu och sedan en fantastisk trerätters middag i den mysiga resturangen. Mörkret faller och utanför gnistrar stjärnorna ikapp med snön i månens sken. Vi konstaterar att detta är en av de mysigaste platserna vi varit på. Mätta och belåtna beger vi oss in i storstugan för att avnjuta en kall pilsner framför brasan. Plötsligt flammar norrskenet till utanför fönstret och vi kastar oss ut med dunjackor och kamerautrustning för att försöka fånga ögonblicket på bild. Tyvärr varar det inte mer än någon minut men det är ändå en fantastisk upplevelse att få se detta naturfenomen. Vi spenderar ytterliggare ett härligt dygn vid Låktatjåkko fjällstation innan vi beger oss ned på turskidor till de fina skidbackarna i Björkliden.

Om Låktatjåkko fjällstation
Låkta är en plats där livet styrs av väder och vind, mobilen fungerar inte och stress existerar inte. Fjällstationen har 18 bäddar, restaurang, storstuga och bastu. Under högsäsong är det många besökare men man behöver aldrig trängas. Skall du sova över rekommenderar vi dock att du bokar sängplats innan. Stugans fantastiska läge gör att du alltid har nära till spännande naturupplevelser, och kommer du tidigt på vintersäsongen har du mycket goda chanser att få se norrsken. Boka sängplats gör du enklast över nätet, www.bjorkliden.se

Om Arctic Weekend
Arctic Weekend är en toppturshelg fylld av upplevelser för alla naturälskare. Eventet anordnas i samarbete med Haglofs och Naturkompaniet. En helg för dig som har gått på topptur tidigare eller som vill prova. Under helgen kan du välja bland mängder av aktiviteter, föreläsningar och workshops.

För mer information om Actic Weekend, besök www.bjorkliden.se