Butiken som fått nytt liv

Butiken som fått nytt liv

Naturkompaniet i Kristianstad har flyttat från sin anrika butik till ljusa, moderna lokaler. Bara hundra meter, men ändå ett stort steg. Många nya kunder har hittat hit, särskilt de som lockas av löparkvällarna.

Nittio år. Så länge låg Naturkompaniet på Tivoligatan 6, i Kristianstad. Butikschefen Gienny Klingheim berättar hur affären först ägdes av hennes farfar, sedan tog föräldrarna över. Namnet ändrades från Klingheims arbetarbod till Klingheims friluftsbutik till Naturkompaniet. Men affären var gammal och ingrodd med inredning från början av 1900-talet och de två planen gjorde det svårt att få överblick.
– Vi behövde förnya och modernisera oss. Vi flyttade bara hundra meter, närmare centrum, men det har gjort stor skillnad. Förut kom mest nischade kunder som visste var vi fanns, nu har vi fått en massa nya, säger Gienny Klingheim.
Lokalen är ljus och fräsch. Ytan på 210 kvadratmeter är i ett plan. Kunderna hittar bättre och barnvagnar och rullstolar har lättare att ta sig fram. Men det var svårt för Gienny Klingheim att säga hej då till den gamla butiken.
– Oh ja, jag fick ta en tyst minut. Jag har sprungit där sedan barnsben. Men det är en del av att ta steget från familjeföretag in i ett vanligt bolag. Det blir starten på en ny era. En del av förnyelsen utgörs av löparkvällarna på måndagar. De ordnas genom ett samarbete med löparklubben Team Nordic Trail, som har startat träningsgrupper med Naturkompaniet över hela landet.
– Tanken är att vara ute i skogen och uppleva naturen. Vi kan hjälpa till med utrustning som pannlampa, skor där löparen inte halkar på grenar och stenar och ett spandexbälte för nycklar och kreditkort, säger Gienny Klingheim.

Kommentarer