Calle Beijer - Mountainbike

Calle Beijer - Mountainbike

"Jag vill testa mina gränser"

Calle jobbar på Naturkompaniets webbutik. Han älskar att cykla mountainbike.

Du kör en hel del mountainbike, varför cykla när man kan gå?

– Mountainbike är roligare! Det går fortare och skogsstigar med stockar och stenar blir en större utmaning. Många cyklister pratar om att hitta ett visst flöde, ett ”flow”, då allt går som på räls och du nästan flyger fram.

Hur kom det sig att du började?

– Det var nog min trettioårskris, jag ville hitta ett sätt att träna och komma i form. Min första tanke var att mountainbike mest är en hållbar cykel med dämpad framgaffel som jag kunde cykla i skogen med, men det är mycket mer än så. Nu har jag köpt en bättre cykel och ska delta i mina två första tävlingar i svenska enduroserien. För mig handlar det om att träffa andra entusiaster, testa mina gränser och utvecklas.

Vad har du för utrustning?

– Framför allt hjälm. Använder också underställströja i merinoull med lång eller kort ärm, knäskydd, ryggsäck, cykelshorts och cykelskor. Det finns också många sorters cyklar att välja på, allt från all mountain till downhill och cross country, beroende på var du vill cykla. Jag har en all mountain som passar för skogsstigar och de tävlingar som jag har tänkt vara med i.

Var cyklar du helst?

– I skogen. Men du får inte cykla var som helst, det finns naturreservat där det inte är tillåtet att cykla och det är alltid bäst att titta efter informationstavlor eller prata med markägaren. Några av mina favoriter är de markerade lederna i Nora och Rörbäcksnäs. Terrängen skiljer sig även åt i olika delar av landet. Kustområden är ofta steniga, medan det inåt landet blir mjukare och mer mossigt. /JA

Kommentarer