Calle Brodén - Terränglöpare

Calle Brodén - Terränglöpare

"Jag gillar utmaningen"

Calle Brodén är butikschef på Naturkompaniet på Odengatan. Han gillar högpulsaktiviteter sommar som vinter.

Hur kom det sig att du sprang hela Kungsleden?

– Idén dök upp året innan när jag vandrade i Sarek och kom förbi Kungsleden vid Saltoluokta. Jag blev motiverad av att det både var fysiskt och psykiskt utmanande. Det är något speciellt med att göra ansträngande saker i en vacker och många gånger krävande miljö.

Hur gick det?

– Det var tufft. Jag gick och sprang i sex dygn och 22 timmar. Det innebär 1,5 maraton om dagen. Jag hade en enklare packning för att det inte skulle bli för tungt, med ett litet enmanstält, frystorkad mat, välling och nyponsoppa. Vädret varierade och det var allt från 24 grader på dagen till minusgrader och frost på tältet på natten.

Vad skiljer terränglöpning från annan löpning?

– Den sker i obekväm eller eländig terräng. Underlaget varierar stort, vilket gör att du måste hålla tillbaka farten och tänka på var du sätter fötterna eftersom det kan dyka upp rötter och stenar. Det går inte att pressa på samma sätt som på en bana eller asfalt. Terränglöpning är jobbigare än vanlig löpning då marken ger efter, vilket tar mer energi än till exempel asfalt.

Var springer du i Stockholm?

– I Hellasgården finns kuperad terräng med sågspån. Det är också roligt att springa i Täby motionsspår där de smala, axelbreda stigarna kräver god teknik. Två favoriter nära stan är Brunnsviken och Årstaviken.

Kommentarer