Ta med stekhällen på längre äventyr! Kitet innehåller en lätt stekhäll med avtagbara ben, ett sittunderlag och en praktisk bärväska. Stekhällen kan användas över öppen eld och passar 3-5 personer.
Beskrivning
Tekniska detaljer
Ta med stekhällen på längre äventyr! Kitet innehåller en lätt stekhäll med avtagbara ben, ett sittunderlag och en praktisk bärväska. Stekhällen kan användas över öppen eld och passar 3-5 personer.
Om maten lagas i omgångar passar den bra även för större sällskap. Stekhällen av svenskt kolstål har en lätt skålform med upphöjda kanter. De tre avtagbara benen är specialdesignade för att enkelt och smidigt skruvas bort och har sedan en egen plats i bärväskan. Bärväskan kan bäras både över axeln, som ryggsäck eller fästas på kanoten eller den större vandringsryggsäcken via fästpunkter på väskan. I väskan medföljer även ett sittunderlag av återvunnen merinoullblandning av spillmaterial från svenska Woolpowers textilproduktion.
Innan du börjar använda din stekhäll ska den brännas in. Då skapas en yta som ger bra stekegenskaper och hällen blir enklare att underhålla. Gör såhär:
1. Rengör med varmt vatten och diskmedel. Skölj därefter noga rent med vatten och torka helt torr (en fuktig oinbränd stekhäll får lätt rostfläckar)
2. Gnid in hällen med matolja (exempelvis rapsoilja) med hjälp av tygtrasa.
3. Hetta upp hällen några minuter över, exempelvis över öppen eld, på grillen eller gasolbrännare för stekhällar. Hällen kommer mörkna från mitten och utåt samtidigt som det kommer ryka när fettet bränns in. När fettet bränts in kan man om man vill applicera ett nytt tunt lager fett, och då kommer hällen mörkna ytterligare. När fettet bränts in kan du applicera ett nytt lager fett och då kommer hällen mörkna. Upprepa tills du känner dig nöjd. Om du inte får hela stekhällen att mörkna är det okej - ju mer hällen används desto mer kommer den svartna.
4. Ta av hällen från värmekällan och låt den svalna. Torka av med ren fuktig trasa och låt stekhällen torka. Avsluta med att applicera ett tunt lager fett över hela hällen.
Rengör noggrant med borste efter användning, lämpligt direkt efter. Häll gärna vatten på hällen och låt koka upp. Använd ej diskmedel då det löser upp stekytan. Torka hällen därefter med trasa eller papper. Smörj in med matolja vid behov för att bibehålla de goda stekegenskaperna. Tvätta ej väskan i maskinen, rengör med trasa och ljummet vatten. Återimpregnera gärna väskan med fluorkarbonfritt impregneringsmedel. Täck då läderdetaljerna som kan missfärgas. Innerpåsen kan tvättas i maskinen i 40 grader.
Stekhäll
Väska
Nedan kan du se bilder på denna och liknande produkter fotograferat och delat i sociala medier av andra friluftsentusiaster!
Ta med stekhällen på längre äventyr! Kitet innehåller en lätt stekhäll med avtagbara ben, ett sittunderlag och en praktisk bärväska. Stekhällen kan användas över öppen eld och passar 3-5 personer.
Om maten lagas i omgångar passar den bra även för större sällskap. Stekhällen av svenskt kolstål har en lätt skålform med upphöjda kanter. De tre avtagbara benen är specialdesignade för att enkelt och smidigt skruvas bort och har sedan en egen plats i bärväskan. Bärväskan kan bäras både över axeln, som ryggsäck eller fästas på kanoten eller den större vandringsryggsäcken via fästpunkter på väskan. I väskan medföljer även ett sittunderlag av återvunnen merinoullblandning av spillmaterial från svenska Woolpowers textilproduktion.
Innan du börjar använda din stekhäll ska den brännas in. Då skapas en yta som ger bra stekegenskaper och hällen blir enklare att underhålla. Gör såhär:
1. Rengör med varmt vatten och diskmedel. Skölj därefter noga rent med vatten och torka helt torr (en fuktig oinbränd stekhäll får lätt rostfläckar)
2. Gnid in hällen med matolja (exempelvis rapsoilja) med hjälp av tygtrasa.
3. Hetta upp hällen några minuter över, exempelvis över öppen eld, på grillen eller gasolbrännare för stekhällar. Hällen kommer mörkna från mitten och utåt samtidigt som det kommer ryka när fettet bränns in. När fettet bränts in kan man om man vill applicera ett nytt tunt lager fett, och då kommer hällen mörkna ytterligare. När fettet bränts in kan du applicera ett nytt lager fett och då kommer hällen mörkna. Upprepa tills du känner dig nöjd. Om du inte får hela stekhällen att mörkna är det okej - ju mer hällen används desto mer kommer den svartna.
4. Ta av hällen från värmekällan och låt den svalna. Torka av med ren fuktig trasa och låt stekhällen torka. Avsluta med att applicera ett tunt lager fett över hela hällen.
Rengör noggrant med borste efter användning, lämpligt direkt efter. Häll gärna vatten på hällen och låt koka upp. Använd ej diskmedel då det löser upp stekytan. Torka hällen därefter med trasa eller papper. Smörj in med matolja vid behov för att bibehålla de goda stekegenskaperna. Tvätta ej väskan i maskinen, rengör med trasa och ljummet vatten. Återimpregnera gärna väskan med fluorkarbonfritt impregneringsmedel. Täck då läderdetaljerna som kan missfärgas. Innerpåsen kan tvättas i maskinen i 40 grader.
Stekhäll
Väska
Klicka på bilden för att se inlägget