En iskall lektion i hypotermi

En iskall lektion i hypotermi

Så var det äntligen dags för det första kursen på Tierras Adventure Academy. Något som jag verkligen har sett fram emot med höga och spända förväntningar. Många nya ansikten, men en del kändes igen från tryouten i januari.

Först informerade Fredrik om utbildningens och kvällens upplägg. Vi visste på förhand att det skulle badas i isvak och att det var smart att ha med sig ombyte men inte så mycket mer än det.

Sedan blev det lilla julafton när det var utdelning av sponsorprodukter. Det provades ryggsäckar, jackor och annat i parti och minut.

Hans från Hanwag drog en snabb genomgång på deras kängor och lovade att det skulle följa en mer ingående klinik på dessa så småningom.

Gore-tex lärde oss fördelarna med hur deras membran fungerar och i vilka produkter detta kan användas i.

Fredrik Erixons genomgång av hur man planerar och arbetar med projekt även när det gäller äventyr kommer vi säkert ha nytta av under utbildningen..

Hypotermi var den sista punkten på agendan och hölls av Olivia från Adventure Medicine. Mycket intressant att lära sig om hur kroppen reagerar när den blir nedkyd, vilka stadier som uppträder och vad som kännetecknar dessa. Det fanns en viss oro i gruppen inför den som väntade, ganska många frågor kring hur det skulle gå till och vad man skulle tänka på och så vidare.

Vi delades in i två grupper, första gänget gick till isvaken andra gruppen brassade käk på gasköken.

Upplägget var sådant att vi skulle gå i den uppsågade vaken en och en, man skulle stanna i vattnet så pass länge att man kom ned i andning. Det första som drabbar en när man blir hastigt nedkyld är att man börjar hyperventilera och det tar cirka en minut innan man börjar andas lite mer åt det normala hållet. När andningen kommit ned så har du  mellan sju och tio minuter på dig att agera, alltså ta dig upp ur vaken, innan musklerna blir så stela att dom inte lyder. Fascinerande hur lika alla i gänget reagerade i det kalla vattnet, det var verkligen med väldigt liten skillnad från person till person. Projektet att få av sig dom blöta kläderna och komma i torra tog lång tid och gick från plågsamt ont till något lindrigare ont. Dragkedjor i all ära men inte med helt enkelt med fingrar utan styrsel. En mycket lärorik, intressant och rolig kväll avslutades med en måltid från Blå band ute i det fria.


Lasse från Naturkompaniet testar isvaken

Kommentarer