Eric Schelin - Topptursexpert

Eric Schelin - Topptursexpert

Du går gärna på topptur, vad är det du gillar med det?

– Orörd snö och vacker natur. Jag hinner tänka mycket på vägen upp, det är skönt mentalt samtidigt som det sliter ganska hårt fysiskt. När jag väl är uppe och får mitt åk så njuter jag rejält av det. Men jag är där för helhetsupplevelsen och ett bra åk blir mest en bonus. Det är också skönt att komma bort från turistiga skidorter.

Var finns den bästa snön?

– Jag kan egentligen åka vart som helst där det finns berg med snö. Men Vestlandet och Lyngen i Norge är några favoriter. Dit åker folk som gillar toppturer och det finns en skön gemenskap, samtidigt går det att hitta ställen där det inte finns några människor alls. I Sverige är Riksgränsen ett Mecka.

Det kan bli svettigt på vägen upp och kallt på vägen ner, hur är det bäst att klä sig då?

– Jag gillar att tura när det är varmare ute och har ofta ett kortärmat eller långärmat underställ. Jag har alltid merinoull närmast kroppen eftersom det reglerar fukt och värmer även när det är fuktigt. Det luktar inte heller. Över det har jag skalbyxor i Gore-Tex och skaljacka, vanliga skidhandskar i backen och ett par tunnare när vi går uppför.

Vad är skillnaden mot vanlig utförsåkning?

– Ofta turar du långt från skidorter och liftsystem vilket gör att du befinner dig längre från fjällräddningen och är mer utlämnad åt din egen erfarenhet. Det gäller att ha god kunskap om väder och laviner. Sträva efter att gå med folk som är bättre än du själv, så lär du dig. Jag har alltid med mig lavinutrustning med lavinsändare, sond och spade. /JA

Kommentarer