Filip Gullstrand - Skidguide

Filip Gullstrand - Skidguide

"Det finns en särskild frihet på vintern"

Filip Gullstrand är säljare i vår butik på Mall Of Scandinavia. Han älskar att vara ute på vintern och guidar i turskidåkning.

Du guidar i turskidåkning och åker gärna själv. Vad är grejen med att tura?

– På vintern är kalfjället tyst, lugnt och täckt av vit snö. Du får fjällen för dig själv. Det finns också en helt annan möjlighet att slå läger än på sommaren. Du kan sätta upp tältet var som helst eller bygga en igloo eller quinzee-hydda (liten koja av packad snö, reds. anm.). Jag känner mig också mer utsatt, mer medveten om elementen.

Hur då medveten?

– Medveten om vad kyla och vind faktiskt kan ställa till med. Det gäller att vara alert hela tiden, bland annat får deltagarna hålla utkik på varandras kinder och näsor efter vita fläckar. Utrustningen måste också vinteranpassas. Jag silvertejpar ståltermosar och metallbestick och ser till att alltid ha linerhandskar för att undvika förfrysningsskador.

Hur beroende är du av vit, orörd snö?

– Jag blir lyrisk när den första snön kommer. Det handlar dels om allt du kan göra med snö, som att tura, dels finns det en särskild frihet och lekfullhet på vintern.

Vad ska den som är nyfiken på turåkning tänka på?

– Börja med tält och se till att vara nära en fjällstation. Att gräva ner sig i snö tar lång tid och det finns mycket att tänka på där, som hyddans stabilitet och kolmonoxidförgiftning vid matlagning i små utrymmen. Läs på, fråga erfarna personer och gå gärna en kurs. /JA

Kommentarer