Guide för barnskor

Barns fötter växer fort!

Det är viktigt att mäta sina barns fötter och skor regelbundet. Barnens fötter växer ryckvis, vilket gör att en sko, som ni tror är lagom stor, plötsligt kan visa sig vara för liten. Skorna ska vara minst 5 mm längre än foten så att foten har utrymme till att röra sig på ett korrekt sätt.  Är skorna mindre än så är de för små och det är dags att köpa nya.

När det ska köpas nya skor bör ni tänka på att lägga till utrymme för både gångmån och växtmån. Barns fötter kan växa 15 mm på ett halvår och det är därför viktigt att ni köper skor som ger fötterna utrymme till att växa. Växtmånen ska helst vara 1-1,5 cm. I kängor och vinterskor är det extra viktigt med mycket plats, eftersom det då även ska finnas utrymme för sockor och en extra sula.

Hur mycket större än foten ska en ny sko ha?

Kängor och vinterskor 1,5-2 cm
Gummistövlar * 1,5-2 cm
Sandaler med öppen tå 1 cm
Sandaler med stängd tå 1,5 cm

*När det gäller gummistövlar är det extra viktigt att komplettera med en extra sula till en början för att undvika glapp.

Komplettera gärna med en sula

Även om ni har köpt skor med rätt tilltagen växtmån kan skorna kännas lite stora runt om foten till en början. För att undvika glapp kan ni därför komplettera med en extra sula. Satsa gärna på en ullsula som håller fötterna torra och lagom varma. När barnets fötter sedan växt lite kan ni ta bort sulan. På det här sättet får ni en skostorlek att passa en hel säsong.

Lita aldrig på en skostorlek

Även om ditt barn har en viss skostorlek, i ett par skor som passar bra, ska ni aldrig lita på att barnet kan ha samma skostorlek i en sko från ett annat skomärke. Skomärkenas storlekar skiljer sig åt och ibland kan det även vara skillnad mellan de olika märkens egna modeller. Ta därför som vana att alltid mäta skornas innermått.

Mät ditt barns fot så här:

1. Lägg ett papper mot en väggsockel.
2. Ställ barnets fötter på pappret och med hälarna mot väggsockeln.
3. Ta en penna och markera var barnets längsta tår på båda fötterna slutar.
4. Ta bort pappret och mät sedan med en linjal.
5. Utgå alltid från barnets längsta fot när du väljer skostorlek.

Skovård för bättre skor

Med några enkla knep kan ni få barnens skor att klara fler påfrestningar och hålla längre.

  • Ta för vana att varje kväll ta ut innersulorna och tömma skorna på sand och skräp.
  • Om skon har en löstagbar innersko kan du ta ur den och låta den stå och vädra under natten.
  • Rengör, impregnera och återfetta skorna regelbundet.

Kommentarer