/magasin-365//events//service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    GORE-TEX® YTTERPLAGG

    Stäng alla dragkedjor, framtill, på fickor och vid armhålor, och sätt fast flikar och remmar innan du tvättar ditt plagg. Följ tillverkarens skötselråd för att garantera högsta kvalitet.

    TVÄTTNING

    Tvätta i maskin i 40 ºC med lite flytande tvättmedel. Skölj två gånger och centrifugera så lite som möjligt för att undvika att plagget blir skrynkligt. Använd inte pulvertvättmedel eller produkter som innehåller mjukmedel, sköljmedel, fläckborttagningsmedel eller blekmedel eftersom de påverkar plaggets prestanda. Tvätta inte med hårt smutsad tvätt.

    BLEKMEDEL

    Använd inte blekmedel.

    TORKNING

    Hängtorka plagget eller torktumla på låga varvtal. När ytterplagget är torrt, torktumla det i 20 minuter för att återaktivera yttertygets varaktigt vattenavstötande behandling (DWR).

    STRYKNING

    Om du inte har möjlighet att torktumla kan du stryka det torra plagget försiktigt (värme, ingen ånga) genom att placera en handduk eller trasa mellan plagget och strykjärnet. Då återaktiveras yttertygets vattenavstötande behandling (DWR).

    KEMTVÄTT

    Gore rekommenderar inte kemtvätt. Om professionell kemtvätt ändå är nödvändig, be då att de använder destillerad kolvätelösning vid sköljning och DWR-spray på yttertyget före torkning. Följ tillverkarens instruktioner.

    VATTENAVSTÖTANDE BEHANDLING

    När fabriksbehandlingen inte kan återaktiveras längre applicera en ny DWR-behandling på yttertyget (finns att köpa i din lokala friluftsbutik).

    VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

    TVÄTT

    HUR TVÄTTAR JAG MITT GORE-TEX®-PLAGG PÅ BÄSTA SÄTT?

    Läs tillverkarens tvättråd noga innan du tvättar plagget. Tvätta ditt GORE-TEX®-plagg i tvättmaskinen i 40 °C. Använd en liten mängd flytande tvättmedel för bästa resultat. Använd inte pulvertvättmedel, mjukmedel eller klorblekmedel.

    HUR OFTA SKA JAG TVÄTTA MITT GORE-TEX®-PLAGG?

    Tvätta plagget så ofta som det behövs för att få bort orenheter som smuts, röklukt och matos. Genom att tvätta och torka plagget regelbundet återställer du den vattenavvisande impregneringen (DWR) som krävs för att ett GORE-TEX®-plagg ska fungera optimalt.

    VILKET TVÄTTPROGRAM SKA JAG ANVÄNDA FÖR ATT TVÄTTA MITT GORE-TEX®-PLAGG?

    Du kan använda ett skonsamt tvättprogram utan intensiv centrifugering. Minskad centrifugering minskar risken för att plagget blir skrynkligt eller skadas, vilket kan hända om plagget dras eller vrids.

    KAN JAG ANVÄNDA ANTINGEN PULVERTVÄTTMEDEL ELLER FLYTANDE TVÄTTMEDEL?

    Vi rekommenderar att du använder flytande tvättmedel hellre än pulvertvättmedel för bästa resultat.

    SKA JAG TVÄTTA MITT GORE-TEX®-PLAGG SEPARAT?

    Du behöver inte tvätta ditt GORE-TEX®-plagg separat. Du kan tvätta det tillsammans med liknande plagg som inte är hårt smutsade. Vi rekommenderar ett extra sköljprogram för att allt tvättmedel och all smuts ska sköljas bort från plagget helt och hållet.

    KAN JAG ANVÄNDA FLÄCKBORTTAGNINGSMEDEL PÅ MITT GORE-TEX®-PLAGG?

    Vi rekommenderar inte fläckborttagningsmedel. Istället rekommenderar vi att du använder flytande tvättmedel i tvättmaskinens förtvättsprogram för att få bort fläckar och hård smuts. Om tvättmaskinen inte har något förtvättsprogram kan du istället lägga plagget i blöt i varmt vatten med flytande tvättmedel.

    KAN JAG ANVÄNDA BLEKMEDEL?

    Du bör inte använda blekmedel på något GORE-TEX®-plagg. Det kan inverka på plaggets färg och funktion.

    TORKNING OCH IMPREGNERING (DWR)

    HUR TORKAR JAG MITT GORE-TEX®-PLAGG PÅ BÄSTA SÄTT?

    Vi rekommenderar att du låter plagget dropptorka, eftersom detta kräver mindre energi och därmed minskar din miljöpåverkan. När plagget är torrt krävs endast 20 minuters torktumling för att återaktivera GORE-TEX®-plaggets impregnering (DWR).

    KAN JAG KÖRA MITT GORE-TEX®-PLAGG I TORKTUMLAREN?

    Om du använder torktumlare rekommenderar vi ett skonsamt program med medelhög värme. Moderna, högeffektiva torktumlare stängs av så snart luftfuktigheten inuti tumlaren når en viss nivå. Därför ska du fortsätta torkningen i ytterligare 20 minuter för att återaktivera impregneringen på yttertyget.

    VAD ÄR IMPREGNERING (DWR)?

    GORE-TEX®-plaggen är behandlade med en ultratunn beläggning som kallas impregnering eller DWR (durable water repellent). Behandlingen gör att vatten samlas som små pärlor på plaggets ytterlager och därefter rullar av, istället för att absorberas. Frekvent användning och slitage samt exponering för smuts, tvättmedel, rök, matos med mera försvagar den skyddande impregneringen. När vatten inte längre samlas som pärlor på GORE-TEX®-plaggets ytterlager kan du återställa impregneringen med impregneringsmedel för tvättmaskin eller impregneringsspray i pumpflaska som finns att köpa i butiker som säljer friluftsprodukter. Med hjälp av dessa specialprodukter kan du bibehålla och återställa impregneringen på plaggets ytterlager så att det förblir vatten- och smutsavvisande.

    KAN JAG ANVÄNDA EN IMPREGNERINGSSPRAY MED AEROSOL FÖR ATT ÅTERSTÄLLA IMPREGNERINGEN?

    Vi rekommenderar pumpspray i stället för aerosolspray för att minska miljöpåverkan, men tekniskt sett går det även att använda en aerosolspray.

    KAN MAN KEMTVÄTTA GORE-TEX®-PLAGG?

    GORE-TEX®-plagg tar ingen skada av kemtvätt. Följ dock alltid tillverkarens skötselinstruktioner för just ditt plagg för att vara säker på att tillverkaren rekommenderar kemtvätt. Om du bestämmer dig för att lämna ditt plagg till professionell kemtvätt, be att de använder destillerad kolvätelösning för sköljning samt impregneringsspray eller impregneringsmedel för tvättmaskin.

    KAN JAG TVÄTTA MITT GORE-TEX®-PLAGG MED KEMTVÄTTMEDEL FÖR HEMMABRUK?

    Om kemtvätt är nödvändigt rekommenderar vi en professionell kemtvätt som använder destillerad kolvätelösning för sköljning. Vi rekommenderar inte kemtvättmedel för hemmabruk.

    VILKEN INSTÄLLNING SKA JAG ANVÄNDA FÖR ATT STRYKA MITT GORE-TEX®-PLAGG?

    Börja med att titta efter vad tillverkarens skötselråd säger om strykning. Vi rekommenderar låg temperatur och ingen ånga. Lägg ett tygstycke över GORE-TEX®-plagget så att strykjärnet inte kommer i direkt kontakt med plagget.

    KAN JAG ÄNDRA MITT GORE-TEX®-PLAGG ELLER BRODERA EN LOGOTYP PÅ DET?

    Alla eventuella ändringar som görs på ett GORE-TEX®-plagg efter köpet, däribland reparationer, logotypbroderier eller ändringar av passformen, ska utföras av ett GORE-TEX® service center som är godkänd av Gore. I annat fall kan plaggets vattentäta skydd skadas, vanligen genom små hål efter nålen som inte har förslutits. Om du behöver göra några ändringar av ditt plagg ber vi dig att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta en godkänd reparatör.

    MITT GORE-TEX®-PLAGG HAR GÅTT SÖNDER. VAD SKA JAG GÖRA?

    Du kan tillfälligt laga mindre hål och revor med ett reparationsset för GORE-TEX®-tyg som finns att köpa på specialiserade friluftsbutiker. Med hjälp av de självhäftande speciallapparna kan du utföra snabba reparationer för att hålla plagget vattentätt tills du kan ta dig till en godkänd reparatör. Besök www.gore-tex.se för mer information om ditt lokala service center.

    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress