Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        REA - kläder & utrustning »

        Välja liggunderlag – så väljer du rätt

        För att välja rätt liggunderlag finns flera faktorer att tänka på. Börja med att fundera ut vilka aktiviteter och säsonger du har tänkt använda liggunderlaget till. Detta gör att val av liggunderlagets typ, material och R-värde blir enklare.

        Rätt val av liggunderlag kan vara lika viktigt som rätt val av sovsäck. Förutom att göra att du ligger mjukt och skönt ska liggunderlaget ge tillräckligt skydd mot markens kyleffekt. Temperaturen är svårare att reglera på natten när du inte kan röra på dig för att hålla värmen. Läs gärna våra tips för att tälta på vintern.

        Typer av liggunderlag

        Liggunderlag kan vara uppblåsbara, självuppblåsande eller gjorda av cellplast. Variationerna är oändliga men vi har sammanfattat ett par generella principer som kan göra valet enklare.

        Uppblåsbara liggunderlag

        Blåses upp manuellt med luft. Välj ett modernt uppblåsbart liggunderlag. De kan kosta betydligt mer än en klassisk “luftmadrass” som endast innehåller luft, men de har i regel en mer avancerad konstruktion som isolerar betydligt bättre. De kan till exempel innehålla material som reflekterar tillbaka kroppsvärmen mot kroppen samt kanaler eller “celler” inuti liggunderlaget som håller luften stilla och därmed gör den lättare för kroppen att värma upp. Vårt varmaste liggunderlag är ett uppblåsbart liggunderlag.

        OBS! Tänk på att fukt från utandningsluften kan ansamlas i liggunderlaget och resultera i mögel eller frost. Använd istället en luftpump eller pumppåse när du ska blåsa upp liggunderlaget.

        Fördelar

        + Hög isoleringsförmåga
        + Låg vikt
        + Liten packvolym
        + Mjukt och skönt

        Nackdelar

        - Kräver uppblåsning
        - Kan få punktering (rek. att ta med sig lagningskit)
        - Kan kosta mycket

        Självuppblåsande liggunderlag

        När man rullar ut det och öppnar ventilen. Du behöver bara blåsa i den sista luften och därmed bestämma hur mjukt eller hårt du vill sova. Självuppblåsande liggunderlag innehåller ofta ett isolerande material som trycks ihop vid tömning och expanderar vid utrullning vilket på samma gång gör att luften sugs in i liggunderlaget.

        Fördelar

        + Medelhög isoleringsförmåga

        + Smidigt att bädda ut och packa ihop

        + Ganska mjukt och skönt

        Nackdelar

        - Kan få punktering (kan dock behålla viss isoleringsförmåga)

        - Medelhög vikt

        - Medelstor packvolym

        - Medelhögt pris

        Liggunderlag av skum

        Inkluderar de mest klassiska liggunderlagen man brukar se som sittunderlag på vinterns fikapauser, ofta gjorda av någon form av cellplast/skummaterial. De fungerar bra på sommaren eller som skyddande komplement under ett uppblåsbart liggunderlag, tex på vintern eller på mycket ojämna underlag.

        Fördelar

        + Mycket smidigt att bädda ut och packa ihop

        + Lågt pris

        + Kan ej få punktering

        + Brett användningsområde

        Nackdelar

        - Låg isoleringsförmåga

        - Stor packvolym

        - Inte speciellt mjukt och skönt

        Liggunderlag av skum 

        Hur tjockt liggunderlag behöver jag?

        Liggunderlagets tjocklek har mest med liggkomfort att göra och inte nödvändigtvis hur väl det isolerar (läs stycket "Liggunderlagets R-värde" för isoleringsförmåga). Ett tjockt uppblåsbart liggunderlag kan jämna ut underlaget och samtidigt avlasta din kropp bättre än ett mycket tunt liggunderlag av cellplast. Tänk dock på att ett mycket ojämnt underlag, till exempel av stenar eller grenar, ökar risken för punktering på ett uppblåsbart liggunderlag. Dessutom krävs mer värme av din kropp för att värma upp en större mängd luft.

        Vill du sova så skönt som möjligt på ojämna underlag på hösten eller på frosttäckt mark på vintern kan det vara värt att överväga att använda dubbla liggunderlag. Du kan använda ett liggunderlag av cellplast i botten, som skydd mot stenar och grenar, samt ett uppblåsbart liggunderlag ovanpå för liggkomfort och värme.

        Liggunderlagets R-värde

        Ju högre R-värde desto bättre isoleringsförmåga har liggunderlaget. R-värde är till för att kunna jämföra olika liggunderlag, men ska endast ses som en rekommendation. Hur varm utrustning du behöver avgörs också till stor del av hur din kropp funkar när du sover, om du lätt blir varm eller kall. Till skillnad från sovsäck kan ett liggunderlag inte vara för varmt. Om du väljer mellan två olika liggunderlag, välj det varmare.

        Rekommenderade R-värden för olika säsonger

        • Sommarvärme: 0-2
        • Sommar, vår, höst: 2-5
        • Sommar, vår, höst, vinter: 5-6
        • Sträng vinterkyla: 6 och högre

        Vilket liggunderlag behövs på vintern?

        På vintern är det rekommenderat att använda liggunderlag med R-värde över 5, gärna över 6-7 om du ska sova utomhus i den strängaste vinterkylan. Man kan med fördel använda sig av dubbla liggunderlag för att öka isoleringsförmågan, ett av cellplast i botten och ett uppblåsbart ovanpå. Eftersom vintersovsäckar ofta är tjockare och större än andra sovsäckar kan det också vara skönt att välja ett extra brett liggunderlag samt se till att det finns god marginal på längden. Se bara till att det får plats i din packning!

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress