Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    VÄLJ RÄTT SOVSÄCK

    Sovsäckens uppgift är att hålla kroppen i värmebalans under vila så att du kan sova och lagra energi för morgondagen. Innan du köper sovsäck måste du veta under vilka förhållanden den skall användas.


    DUN ELLER SYNTET? 

    En dunsovsäck ger dig mesta möjliga värme per gram fyllning. Om du prioriterar låg vikt och liten volym ska du välja en dunsovsäck. Tänk på att dun kräver lite extra varsamhet i hanteringen. Dunet är känsligt för fukt och värmer inte lika bra när det blivit blött. Det är viktigt att hålla dunsäcken ren och torr. Sovsäckens prestanda och livslängd förlängs om den alltid får torka efter användning och förvaras luftigt. Förvara därför inte sovsäcken i kompressionspåsen när du är hemma.

    Dunkvalitet anges i procent av dun och fjäder. Ju mer dun desto bättre fluffighet eller loft. Fill power är ett mått på loft. Ju högre fill power (CUIN-värde) desto bättre isoleringsförmåga. En syntetsäck är med andra ord lite tyngre och större än motsvarande dunsäck i samma temperaturklass.

    Syntetsäckar kostar däremot mindre och tål mer fukt utan att tappa värmeförmåga. Den tål också att ligga komprimerad längre tid. Välj rätt temperatur för att enklare kunna jämföra sovsäckars värmeisolerande förmåga.


    TEMPERATURGRÄNSER

    Det finns en europeisk standard som deklarerar sovsäckens temperaturgränser. Standarden, som heter EN13537, anger fyra temperaturer där de två mittersta är de viktigaste att hålla koll på. Den högsta av de två anger den lägsta komforttemperaturen för kvinnor, den lägre anger samma mått för män. Nästan alla upplever det behagligt att sova i sovsäcken från den temperaturen och upp till den övre angivna gränsen. I praktiken har det visat sig vara komforttemperaturer med marginal.

    Med ett sovsäckslakan, sovsäckspåse eller olika tjocka underställ går den gränsen att flytta ner några grader. Genom att öppna sovsäcken helt eller delvis går det givetvis att anpassa temperaturen i sovsäcken åt andra hållet. Den fjärde och lägsta temperaturgränsen är för extremfall och anger den lägsta temperatur du kan överleva i sovsäcken. När det är så pass kallt får du troligtvis en obehaglig natt. Välj alltså sovsäck efter de två angivna värden som står i mitten - den lägsta komforttemperaturen.

    T-max Övre temperaturgräns: Den temperatur en standardman (25 år, 70 kg, 1,73 m) kan sova i med armar utanför och öppna dragkedjor utan att svettas och uppleva sovsäcken för varm.

    T-comf komforttemperatur: Den temperatur en standardkvinna (25 år, 60 kg, 1,6 m) kan sova komfortabelt och avslappnat i.

    T-lim lägre temperaturgräns: Den temperatur en standardman kan sova i under 8 h hopkurad utan att vakna.

    T-ext extremtemperatur: Den lägsta temperaturen en kvinna kan överleva i under 6 h. Det handlar alltså inte om att sova utan ren överlevnad.

    Alla gränser under förutsättning att personen använder liggunderlag, tält och ett underställ. 

     

    VARMA TIPS

    Utöver sovsäcken är ett bra liggunderlag viktigt. Vintertid kan det vara bra med två. En varm åtsittande mössa och ett par torra sockor är också en bra grund för god sömn. Tänk på att alltid byta om till ett torrt underställ innan du kryper ner i sovsäcken. Se till att du är varm när du går och lägger dig. Värm dig genom fysisk aktivitet eller drick något varmt innan du stänger igen sovsäcken. Var noga med att stänga alla dragkedjor och att värmekrage och huva är rätt justerade. Glipor bildar en onödig värmeläcka. Det är du som är elementet, sovsäcken är bara isolering som håller kvar värmen.


    SKÖT OM DIN SOVSÄCK

    Oavsett om du har dun- eller syntetsovsäck är det alltid bra att vädra ut fukten ur sovsäcken efter natten. Lägg den ut och in ovanpå tältet eller häng upp den i ett träd om vädret tillåter. När du kommit hem igen låter du sovsäcken torka ordentligt innan du lägger den löst i förvaringssäcken som följer med dunsäckarna, eller häng upp den. Detta är extra viktigt för dunsovsäckar. Kompressionspåsen använder du bara när du packar ner säcken för tur eller resa. För att hålla sovsäcken så ren som möjligt är det bra att använda sovsäckslakan. Då behöver du inte tvätta sovsäcken så ofta och den isolerande förmågan behålls längre. 

    Sovsäckar på Naturkompaniet

    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress