Gustaf Runfeldt - Fjällvandrare

Gustaf Runfeldt - Fjällvandrare

Låt barnen lära känna naturen

Gustaf jobbar som butikschef i Täby Centrum i Stockholm. Han älskar att vara ute på äventyr med familjen hela året runt. Här kan du läsa Gustafs tips och se hans favoritutrustning.

Dina barn Arvid, 6, och Tyra, 3, följer med på fjällvandringar. Vad är det som lockar?

– Vi kommer varandra närmare i familjen när vi är ute på det sättet. Jag och min fru Emelie är också måna om att barnen ska få lära känna naturen och tjusningen i att vistas utomhus. Senast gick vi tre dagar i Rondane nationalpark i Norge med en natt i tält och en på fjällstation. Arvid pratar fortfarande om höjdpunkter som när vi åt god mat eller då en flock får betade vid tältet.

Var det fysiskt ansträngande för barnen?

– Tyra blev buren i bärstol så för henne var det inte ansträngande på något vis. Arvid blir inte fysiskt trött, men kan däremot bli uttråkad. Ett tag var jag och Emelie sportkommentatorer som berättade vad han skulle göra och när. Den dagen gick Arvid dubbelt så långt som vi eftersom han hoppade upp på och klättrade under saker hela tiden.

Kan det bli tungt?

– Ja, jag och Emelie bär 20–25 kilo var. Det gäller att ha gott om tid och inte vara bunden till ett visst mål. Vi anpassar oss till barnens nivå där lek, spel och många russinpauser är viktiga. Vi har ett rymligt tält som vi kan umgås i.

Vandrar ni något på hemmaplan?

– Vi bor utanför Märsta och besöker en del naturreservat och nationalparker runt Uppsala. Det blir många naturutflykter till bland annat Morga hage med matlagning eller matsäck utomhus.

Kommentarer