Hitta rätt ryggsäck

Hitta rätt ryggsäck

Ryggsäcken är ditt bärbara hem på vandringen. Den ska rymma allt du behöver och ändå kunna bäras över stock och sten. Vi hjälper dig att finna rätt modell och få den att sitta riktigt bra.

1. Tänk igenom dina behov

Ta en funderare innan du besöker butiken. Vilka miljöer och aktiviteter ska din ryggsäck passa till? Hur länge brukar du vara ute och hur mycket packning vill du kunna bära med dig? Det är stor skillnad på en tälttur i Sarek och helg med dagsturer runt fjällstationen. Och kom ihåg: den perfekta allroundryggsäcken existerar inte. Väljer du en modell som ska passa många olika situationer måste du vara beredd på kompromisser.2. Viktiga funktioner

Tänk även igenom vilka funktioner din ryggsäck behöver ha. Behöver du regnskydd? Höj- och sänkbart topplock? Vill du kunna öppna upp ryggsäcken på framsidan? Knäppa av topplocket och fästa på framsidan? De flesta ryggsäckar kommer med en mängd olika funktioner och det viktiga är att du funderar igenom vad som är viktigast för dig. Våra experter i butikerna bidrar gärna med tips och råd.3. Fickor eller inte fickor?

Återigen, tänk funktion. En avskalad ryggsäck utan stora sidofickor är praktisk att lasta i och ur, på bussar och tåg. Den går lätt att stuva undan. Men ska du ut på en flerdagarstur på fjället kan det vara skönt att lätt kunna fiska fram kikaren, kameran, påsen med torkad frukt eller ett regnställ ur sido- och frontfickor utan att behöva gå via topp- eller frontlock. Utanpåfickor kan också bidra till ordning och reda i packningen.

4. Vad är rätt storlek?

I stora drag kan man dela in ryggsäckar i tre kategorier. Till dagsturer passar en säck på 20–40 liter. Ska du ut och resa eller vandra bör du välja en säck som rymmer 40–60 liter. För riktigt långa äventyr där mat, tält och annan utrustning ska bäras med behövs en stor ryggsäck från 60 upp till 120 liter. Din fysik, längd med mera spelar också in och därför finns många modeller i flera storlekar.

5. Testa bärsystemet

En större ryggsäck ska vara försett med ett justerbart bärsystem, som fördelar tyngden så att du orkar mer. Bärsystemet ska kunna anpassas efter din rygglängd. Säcken bör även vara försedd med ett vadderat midjebälte. Andra viktiga detaljer är anatomiskt utformade bärremmar, toppstramare, bröstrem, kompressionsremmar och ventilerande ryggplatta. Vår öppet-köpgaranti gör att du kan testa bärsystemet hemma och byta modell om så behövs.6. Ryggsäck till just din kropp

Lånar man någon annans ryggsäck blir det ofta tydligt hur olika vi är byggda. Vi har olika längd på rygg och ben, samt olika bredd på höfter och axlar. Prova dig fram tills du finner modeller vars grundform passar just dig. Flera modeller finns i olika utförande för kvinnor och män. Till exempel kan brett sittande axelremmar klämma över bysten på en kvinna. Kom ihåg att ha något som liknar packning i säcken när du testar i butiken.

7. Höftbälte i rätt position

När du har valt modell bör du lägga tid på att matcha ihop ryggsäcken med din kroppsform. Vissa delar är extra viktiga. Höftbältet är en sådan del, som både avlastar axlarna och ger dig bättre balans. Det ska vara vadderat och smita runt höften utan att skava. När du anpassar ryggsäcken efter din kropp, så börja med höftbältet. Bältet bör hamna precis under höftbenskammen, men över sätesmuskulaturen. Det är höftbenet som ska bära vikten.

8. Finjustera detaljerna

Axelremmarna ska smita runt axelpartiet så att tyngden bärs upp av hela axeln och inte bara den främre delen. Lägg också tid på bröstremmar, toppstramare (som drar in säcken mot skuldrorna) och andra detaljer, så att du förstår din säcks anpassningsmöjligheter och kan utnyttja dem till max i fält. Om du till exempel går igenom blockstensterräng som kräver bra balans kan du behöva tajta till ryggsäcken.

9. Packa rätt

Grundregeln är att placera tunga saker närmast ryggen och gärna högt upp i säcken. Undvik att packa saker utanpå. Om du måste göra det, så använd remmar så att inte utrustningen hänger och slänger. Saker du snabbt behöver komma åt, som till exempel regnkläder, bör ligga överst eller i sidofickorna. Med packpåsar i olika färger håller du lättare ordning. Ett annat tips: packa alltid saker på samma ställe, då hittar du dem snabbt även om det är mörkt. Dra åt kompressionsremmar och topplock så att allt ligger still i säcken.

 

Kommentarer