Igor Rakovac - Jägare

Igor Rakovac - Jägare

"Det bästa är umgänget"

Igor jobbar på Naturkompaniet i Västerås. Hans stora passion är jakt.

Du ägnar dig gärna åt jakt, vad jagar du helst?

– Fågel ligger närmast hjärtat, det är en rolig jaktform där det händer mycket. Jag minns särskilt första gången jag jagade tjäder. Vi var i Malungstrakten där det finns mycket granskog och när som helst kunde en fågel plötsligt flyga upp. Jag är italienare och i Italien har de mycket fågeljakt, särskilt i Toscana där jag har släkt. Här hemma bedriver vi mer jakt på klövvilt.

Vad är det bästa med just jakten?

– Det sociala umgänget. Vi är några stycken som träffas på morgonen och förbereder, sedan ses vi under dagen och tar hand om ett eventuellt skjutet djur och fikar tillsammans. En viktig del är att komma ut i naturen och studera djuren. Jag har många gånger hållit igen skottet och betraktat hur kiden beter sig mot mamman eller hur bocken skriker på sitt revir under parningstiden. Det finns också en mataspekt, det går inte att få mer ekologiskt kött.

Hur klär du dig för en dag i skogen?

– Efter väder och jaktform med Fjällrävens nya Huntingserie. Vintertid använder jag fodrade Barents Pro Trousers i hydraticmaterial och tillhörande jacka. Sommartid har jag Vidda Pro-byxor som är förvaxade och håller bra mot väta. Jag använder även underställ från Icebreaker eller Woolpower.

På senare tid har du ägnat dig mer åt viltvård, vad innebär det?

– Att vi ser till att djuren har det bra och försöker ta vara på stammen. Jag har egna jaktmarker i Hällbybrunn vid Eskilstuna där vi jagar vildsvin, duva och rådjur. Vi gör också viltinventeringar i samarbete med lokala jaktföreningar. /JA

Kommentarer