Jonas Gunnmo - Bushcraft

Jonas Gunnmo - Bushcraft

"Ta vara på gammal kunskap"

Vad är bushcraft?

Jonas Gunnmo arbetar som säljare i Täby Centrum. Han brinner för friluftsliv med extra intresse för bushcraft. Här kan du läsa vår intervju med Jonas samt ta del av hans favoritprylar.
– Det handlar om att leva i samklang med naturen och överleva i vildmarken med begränsade resurser. Att lära sig hitta mat och bygga skydd. Det bygger på det arv av kunskap som människan skaffade sig när vi var betydligt mer beroende av naturen och vad den gav.

Varför gillar du det här?

– Jag är uppvuxen på landet, har alltid jobbat i skogen och varit mycket uppe på fjället. Jag har levt en hel del ute i naturen utan el och moderniteter. Att leva på naturens villkor är avslappnande. Du måste ta in det som finns runt dig och då släpps tanken fri.

Har du något tips för den som vill testa?

– Börja enkelt. Gå ut i skogen och kolla noggrant upp vilka växter du kan äta. Pröva att laga mat i en kokgrop eller att lägga bort telefon och gps och bara navigera med karta och kompass. Skippa tältet och sov under stjärnorna eller en tarp (regnskydd). Ju mer du klarar, desto mer växer självförtroendet.

Du har restaurerat din gammelfarfars hundraåriga smedja i Östersund. Vad har du den till?

– Jag har byggt upp ässjan och smitt bland annat knivar, beslag, lås och en ljuskrona. I smedjan upplever jag en koppling till folk i min släkt som levde för länge sedan. Jag har också alltid tyckt om att jobba med händerna och att kunna laga det som går sönder. Det är kreativt.

Kommentarer