Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    LUGN I STORMEN

    Det är inte alltid de molnfria, lugna dagarna som ger störst intryck. Att sätta upp tältet i full storm, lyckas få varm mat i kroppen och utmattad krypa ner i en sovsäck medan regnet smattrar på tältduken är ofta det som stannar i minnet närmast hjärtat. Vädret skiftar snabbt på fjället, men den som är väl förberedd njuter även när det stormar. Vi har kunskapen och utrustningen som gör dig redo för vandringens utmaningar. 

    4 FRÅGOR TILL ALF ERIK "AFFE" OLOFSSON, FJÄLLRÄDDARE & VINDKRAFTTEKNIKER I HÄRJEDALEN

    Affe spenderar många dagar per år ute i naturen med jakt och fiske. Ta del av hans tips och erfarenheter för en säkrare vandring i fjällen.

    När man förbereder en vandring är det bra att fundera över några scenarier som kan inträffa och se till att man har kapacitet att lösa mindre problem som kan uppstå. Lite nödproviant och förstärkningsplagg är bra att ha med även om tanken är att bara vara ute på en dagstur.

    Säkerheten börjar i förberedelserna. Ha bra utrustning som du vet hur du använder, testa den hemma innan du ska iväg. Lita inte 100% på elektronik och ha en plan B. Berätta vart du ska och hur länge du räknar med att vara ute så att någon saknar dig om det går snett. Lämna färdmeddelande i raststugor och på fjällstationer när möjligheten finns så blir du enklare att hitta vid behov.

    En vattentät stormtändare har jag alltid i fickan. En vindsäck kan göra en blåsig fikarast med kalla fingrar till en trevligare stund och kan vara sista utvägen om vädret slår om när man är ute.

    Stormtändare »
    Vindsäck »

    Vi fick för något år sedan göra eftersök efter en far med dotter. De skulle göra en liten topptur under eftermiddagen på några kilometer. När de började komma på upp fjället så drog dimman in och de kom vilse. Mobilen fungerade men de lyckades inte få ihop gps:punkten på kartan med det lilla de såg omkring sig. De larmade 112 själva då de insåg att de behövde hjälp. Vi hittade dem sent på kvällen i en dalgång på andra sidan berget än de hade startat på. Det ÄR svårt när sikten är dålig!

    Säker vandring 
    Skalkläder » 

    5 TIPS FÖR EN TRYGG VANDRING

    Äventyraren Peter Persson (@inivildmarken) har samlat erfarenhet från många fjällvandringar. Här tipsar han om fem saker att tänka på som kommer göra din vandring i fjällen säkrare.

    Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som ventilerar när du blir varm. Det är bra om kläderna kan bäras enligt lager-på-lager principen för att enkelt kunna anpassas efter rådande väder och aktivitet. Det är även viktigt att inte packa för tungt. Undvik massa bra-att-ha grejer och packa endast med det nödvändigaste.

    Det är viktigt att någon känner till din planerade färdväg och när du räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en familjemedlem eller någon annan som kan larma om du inte skulle återvända som planerat. Ett tips är att använda Fjällsäkerhetsrådets nya tjänst ”skapa färdmeddelande”, där det bara är att fylla i sina uppgifter och sen dela länken till färdmeddelandet.

    Vädret växlar snabbt i fjällen och du behöver vara förberedd för regn och kyla. Håll dig uppdaterad om det lokala vädret så ofta du kan via SMHI eller andra vädertjänster och respektera alltid utfärdade vädervarningar.

    Om du är en ovan fjällvandrare är det klokt att följa de markerade lederna, då blir det enklare att hitta och säkrare om du skulle behöva tillkalla hjälp. Lederna är skyltade med avståndsmarkeringar och det finns ofta raststugor och hjälptelefoner med jämna mellanrum.

    Karta och kompass ska alltid finnas med i packningen under en fjälltur. I dag använder många sin smartphone ihop med en kartapp för att hålla koll på sin position, vilket så klart är smidigt och bra. Men du kan inte lita på att telefonen alltid kommer att fungera. Batteriet tar fort slut när telefonen används som en GPS. Den kan även gå sönder om du tappar den i marken.

    Vill du ha fler tips inför din fjällvandring får du inte missa vår lista där vi samlat saker som är bra att tänka på inför och under ditt äventyr.

    FLER VANDRINGSTIPS »

    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress