/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    DAGSVANDRING PÅ DITT SÄTT

    En vandring behöver inte vara lång och sträcka sig över flera dagar för att kunna kallas äventyr. En dagsvandring kan vara nog så spännande och går att variera utifrån dagsform och deltagare. Upptäck nya stigar i naturen i din närhet eller ta dig en liten bit bort för att vidga vyerna. Gör matlagningen till en aktivitet på turen, laga mat över öppen eld ena gången och gaskök den andra. Träna på att orientera med karta och kompass i skogar du känner igen för att känna dig säkrare när du väljer att gå utanför stigen. Med kläder efter väder och genomtänkt utrustning blir du redo för äventyret.

    VANDRA I LUGN OCH RO

    Vi är många som går ut i skogen för att känna lugnet. Ta dagsturen i din takt och låt det ta tid, lyssna på alla ljud, ta pauser på fina platser och varva ner medan fötterna tar dig framåt längs stigen. Klä dig lager på lager för att kunna anpassa temperaturen under dagen och se till att du har med dig tillräckligt med vätska och energi för att hålla humöret på topp.

    EXPERTEN

    Vad är grejen med kortare vandringar?
    – Det är lätt att vara spontan. Vi bestämmer ibland på kvällen att vi ska göra en tur dagen efter. Det krävs inte samma förberedelser, planering och utrustning som för till exempel en fjällvandring. Det är också ett avbrott i vardagen. Jag blir lugn, avstressad och det känns som att jag skulle kunna gå hur långt som helst – det är en befrielse att få komma ut, berättar Stina Olsson, vice butikschef på Naturkompaniet i Gävle.

    Hur är intresset för vandringar i närområdet eller över helgen?
    – Det har verkligen ökat. Vi märker att allt fler kommer in i butiken och frågar efter kläder, ryggsäckar och skor som passar kortare turer. Det finns till exempel lågskor som är perfekta för kortare vandringar då du inte ska bära så mycket packning.

    Är det något särskilt man ska tänka på?
    – Se till att ta med dig vatten och energipåfyll­ning så att du orkar hålla ångan uppe, även om du inte ska vara ute så länge. Ta med ombyte ifall vädret slår om.
    4 VANLIGA FRÅGOR OM DAGSVANDRING

    En välutrustad ryggsäck, ett par stadiga skor eller kängor och en vattenflaska är en bra start inför alla vandringar. Ett friluftskök och, mat samt energibars eller frukt som mellanmål är också bra för att fylla på din energi under dagen. För att turen ska bli så nöjsam som möjligt är det bra att välja kläder som är anpassade för vandring i olika väder. Ett par vandringsbyxor, en tröja i merinoull och en skaljacka som skyddar mot regn kommer man långt på. Karta, kompass, första hjälpen kit och en mobiltelefon med laddat batteri är bra om du ska vandra utanför bebyggelse där du inte känner till miljön.

    Mer om att klä sig rätt »
    Utrustning för dagstur »

    Flera faktorer spelar in i hur långt man kan vandra på en dag, till exempel terräng, väder, lutning och packvikt. Det spelar också stor roll hur tränad man är, hur mycket energi man får i sig, hur många pauser man tar och framför allt hur många timmar man orkar gå på en dag.
    Ett bra riktmärke för en vuxen person i normal fysisk form med bra utrustning och inte allt för svår terräng är mellan 2-5 km/h och en total dagsträcka på 20 km. Med tyngre packning runt 2-3km/h, med lättare packning kan man nå 5km/h. Planera snällt och njut ordentligt av turen är ett bra tips.

    Läs mer om vandring »
    Hitta utrustning för vandring »

    Välj kläder som är slitstarka och bekväma att gå i. Att klä sig enligt lager-på-lager-principen, alltså kläder i flera lager där varje lager har ett eget funktionellt syfte, gör det enklare att anpassa sig efter väder och intensitetsnivå. Försök att hålla dig sval när du går, och ta på dig något varmt när du stannar så kan du minska svett och därmed nedkylning. Kläder speciellt designade för vandring har ofta funktionella materialval och anpassade funktioner som ventilationsöppningar, kartfickor, strategiskt placerade sömmar för att minska skav samt en bra passform vilket gör vandringen mer bekväm och rolig.

    Läs mer om olika material »
    Hitta kläder för vandring »

    Ett tips är att göra ett eget toa-kit. Packa en toarulle, en liten spade, våtservetter, en förslutningsbar skräppåse samt handsprit i en liten färgglad torrsäck (drybag) med en karbinhake på. Det gör det enkelt att hantera de flesta nödiga situationer. OBS! Släng aldrig våtservetter i naturen. Välj en bra plats, lämna inga synliga spår och håll rent längs vägar, stigar och leder.

    Läs vår toa guide »
    Hitta torrsäck »


    FLER FRÅGOR & SVAR »


    VANDRA MED PULS

    Att vandra gör dig både piggare och starkare och för dig som vill öka tempot en aning finns ännu fler hälsofördelar att hämta. Ta ut steget men lyssna på kroppen och kom ihåg att pausa även fast tempot är högt. Välj kläder med bra ventilation, anpassa lagren efter rådande väder och kom ihåg en värmande tröja eller isoleringsjacka för att inte bli kall under pausen. Det underlättar med utrustning som är lätt att komprimera för att kunna rymma packningen i en mindre ryggsäck, vilket är skönt att ha vid snabbare vandring.

    Utrustning för högre tempo »