/magasin-365/Eventshttps://support.naturkompaniet.se/hc/sv

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    GÖR LÖPNINGEN TILL ETT ÄVENTYR

    Spring på slingriga skogsstigar, över klippor vid havet eller till fjälls. Låt dina förutsättningar, din upptäckarglädje och naturen visa vägen.

    Vi har kläder & utrustning för alla dina löpäventyr.

    SE HELA LÖPARSORTIMENTET »

    EXPERTEN

    Upplev stigarna i ett högre tempo. Johan Falk, art director på Naturkompaniet, snörar gärna på sig löparskorna och delar med sig av några bra tips för den som vill komma igång med trailrunning.

    – Trailrunning behöver inte vara bland berg, det är ett perfekt näräventyr som kan börja direkt utanför din dörr. Ge dig ut i skogen och upptäck. Kolla på kartor och hitta nya skogsstigar i ditt närområde, se hur långt du kan ta dig utan att trampa på asfalt. Det kan också vara en flerdagarstur i fjällvärlden, där du med lätt packning och på kortare tid kan ta dig betydligt längre sträckor än om du vandrar.

    – Börja lätt och i ditt eget tempo. Tänk inte på hur långt och fort du springer utan fokusera mer på tiden du är ute, allt styrs av hur tuff terrängen är. Du behöver inte springa hela tiden, det är okej att gå. I branta backar och stökig terräng kan det till och med vara en fördel. Och glöm inte ta med en kompis, då blir det ännu roligare.

    – Klä dig i det som passar dig. Om du ska vara ute länge kan du plocka med överdragskläder, vatten och energi i ryggsäck. Ha koll på väderprognosen och tänk på att du snabbt blir kall när du stannar och när kroppen får slut på energi. Testa dig fram och se vilka typer av plagg som funkar för dig och vad som känns bra på din kropp när du springer.

    – Löparskor avsedda för trailrunning är oftast lite mer slitstarka än traditionella löparskor och har en sula som ger bättre grepp i terrängen. Det gäller att hitta ett par skor som du trivs med och som passar din fot och löpstil. I våra butiker kan du prova och få hjälp att hitta en modell som passar just dig. Se till att du har tillräckligt med utrymme för fötterna att svälla på, det är inte skönt att springa med för små skor. Testa skorna ordentligt innan du ger dig iväg långt hemifrån, med skavsår kan det bli en smärtsam upplevelse att ta sig hem igen.


    HOKA ONE ONE

    Text: Peter Johansson | Foto: Kristofer Löfgren


    År 2009 i Annecy i franska alperna, fick två stiglöpare och Salomon-kollegor en idé. Den ena var Nicolas Mermoud, en elitlöpare med en tredjeplats från klassiska Ultra Trail Mont Blanc som toppnotering. Den andre Jean Luc Diard, uppfinnare och hjärnan bakom blant annat timglasskidan.

    – Det var när barfotaboomen var som störst. Både elit och motionärer hade anammat den och alla löparmagasin skrev om fördelarna med att springa barfota. För vissa var det nog lite av en religion, säger Erik Desmueles, vd hos Hoka One One-agenturen Running Wild Sweden.

    Mermoud och Diard tänkte att det måste gå att kombinera komfort och lättvikt med storlek. Inom golfen fanns redan Big Berta-klubban och mountainbikescenen hade Fatbiken. Även Jean Lucs timglasskida var större och lättare än en vanlig slalomskida. Tillsammans tog de fram en sko med rejält stor sula för maximal dämpning. Sulan fick en rund utformning för en rullande rörelse vid fotens kontakt med marken.

    – Skorna gav till och med ett snabbare steg. I testerna kapade de i snitt fem sekunder på en tvär utförslöpa som normalt sprangs på 25 sekunder. En extraordinär förbättring på en så kort sträcka, säger Erik Desmueles.

    Mermoud och Diard förstod att de hade lyckats och startade Hoka One One.

    UPPTÄCK HOKA ONE ONE »

    4 TIPS INFÖR LÖPARÄVENTYRET

    • Se till att din löparsko passar din fot och turens underlag. Ska du springa trail, välj en sko som är anpassad för det. Då får du en sula med bättre grepp och tåligare material som skyddar foten.
    • Ta med tillräckligt med vatten & energi så det räcker under hela turen. En smidig löparryggsäck med mjuka vattenflaskor eller vätskeblåsa är det bekvämaste sättet eftersom den sitter ordentligt på plats och rymmer även energibars, första hjälpen-kit och ett förstärkningsplagg för pausen.
    • Anpassa löparturens sträcka, tempo och tekniska svårighet efter rådande form och förmåga.
    • Varva gång och löpning för att orka längre - och hinna njuta av naturen.
    THE NORTH FACE VECTIV

    Text: Gabriel Arthur | Foto: Klara Granberg


    Efter två år med innovation och tuffa tester är The North Face terrängskor tillbaka på prispallen. Sommaren 2018 rekryterade The North Face skospecialisten Jean-Marc Dijan till ny Vice President of Global Footwear. Han kom till ett företag med problem. Företaget sponsrade många av världens bästa terräng- och ultralöpare. Men flera nöjde sig med kläderna och valde bort varumärkets skor.

    – The North Face frågade mig vad vi behövde för att ändra på det. Mitt svar var enkelt: innovation.

    Hemligheten visade sig ligga i en helt ny sulkonstruktion, som patenterades och fick namnet Vectiv. Framför allt kolfiberplattan precis under foten verkade ge löparna ett mycket kraftfullare framåtdriv, och samtidigt bra stabilitet. 2021 lanseras Vectiv-modellerna internationellt. Fjorton utvalda elitlöpare har redan tävlat i dem med goda resultat.

    – Vårt team har satt flera rekordtider i stora tävlingar, berättar Jean-Marc Dijan.

    LÄS MER OM VECTIV »

    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress