/magasin-365/Eventshttps://support.naturkompaniet.se/hc/sv

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    SKO DIG RÄTT

    En vandringskänga som passar just din fot är A och O för en lyckad vandring. Här har vi samlat våra bästa tips och guider kring allt som har med kängor, strumpor och fötter att göra.

    TA HAND OM FÖTTERNA PÅ VANDRINGEN

    Joakim Söderström, säljare på Naturkompaniets butik i Linköping, bjuder på sina bästa tips om hur du ska ta hand om fötterna under vandringen.

    Du har många års erfarenhet av vandring – hur håller du fötterna i bra form?

    – Många blir förvånade när jag tipsar om dubbla sockor. Med en tunn linerstrumpa och en tjockare socka förflyttar man friktionen så att den hamnar mellan sockorna och inte mot huden, vilket minskar risken för skavsår. Torra fötter är A och O på vandringen. Jag har alltid med extra strumpor i packningen och vädrar fötterna så fort jag får chansen. När dagens etapp är klar tar jag på mig lätta tofflor eller sandaler vid lägerplatsen, så att fötterna får luftas och vila ordentligt.

    Hur tar jag på kängan så att den sitter rätt?

    – Innan jag börjar snöra på kängorna pressar jag bak hälen så att den sitter ordentligt i bakkant. Sedan kan snörningen ske på lite olika sätt. Jag snörar alltid framifrån och sedan uppåt, hälla för hälla. Har man till exempel en hög vrist kan man minska trycket och öka blodcirkulationen genom att snöra den nedersta hällan först, sedan gå upp direkt till den översta hällan och snöra nedåt. Ibland snörar jag om kängorna efter ett tag för att fötterna har svällt under vandringen.

    VÄLJ RÄTT VANDRINGSKÄNGOR »

    VÅRDA DINA SKOR & KÄNGOR

    När du köper ett par skor eller kängor hos oss så har du investerat i en kvalitetsprodukt. För att de ska motsvara dina krav och tåla tuff användning så ska du vårda och ta hand om dem. I klippet här ovan kan du se hur du tar hand om dina vandringskängor. Genom att rengöra dem från smuts och sten, torka på rätt sätt samt vårda med vax eller impregneringsspray med jämna mellanrum förlänger du skornas livslängd och kan se fram emot att de hänger med dig på många vandringar framöver.

    LÄR DIG MER OM SKOVÅRD »


    ÖKA KOMFORTEN

    När du hittat en känga för dig finns det ytterligare några saker att göra och tänka på för att bibehålla god komfort i kängan och motverka skav och ömmande fötter under vandringen - att välja rätt strumpor och snöra kängorna ordentligt. Det är inte alla som förstår hur viktigt det är med bra strumpor på fötterna. Faktum är att strumporna minst är lika viktiga som kängorna för att du skall ska få ett behagligt klimat i skon och slippa skavsår.

    LÄS MER OM STRUMPOR »

    Har du hittat rätt känga och strumpa men upplever att du hade behövt en sista justering för den optimala passformen? Då kan våra snörningstips vara en hjälp på vägen. Här hittar du steg-för-steg guider för en stadig kängsnörning för en normal fot samt en snörning för dig med breda eller känsliga fötter som vill ha extra utrymme i framfoten. 

    LÄS MER OM SNÖRNING »

    TA HAND OM FÖTTERNA

    Ge dina fötter rätt förutsättningar att klara vandringen. Här har vi samlat några bra tips för ett fotriktigt friluftsliv som du kan börja med redan nu för att vara redo för sommarens härliga dagar längs vandringsleden. I korthet handlar det om att:

    • Klippa naglarna, fila bort förhårdnader och vid behov tejpa fötterna i förebyggande syfte.
    • Träna upp styrkan i fötterna med enkla övningar.
    • Gå in kängorna i god tid innan du ger dig iväg på en längre vandring.
    • Gå barfota så ofta du kan - frisk luft som fläktar mellan tårna är en av livets små höjdpunkter.


    LÄS HELA ARTIKELN »    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress