/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    SOVA UTE PÅ VÅREN

    När börjar tältsäsongen? Många skulle svara att den pågår året om. Men visst är det skillnad mellan att tälta på barmark och snö. När marken torkar upp på våren blir allt lite enklare. Du får ha naturen mer för dig själv än på sommaren. Dagarna är fortfarande ganska korta. Ett tips är att lägga mer tid på matlagning och middag, och kanske en god bok i pannlampans sken. Det kan bli svalt när solen går ner. Men med bra förstärkningsplagg, dubbla liggunderlag, en varm sovsäck och gärna en brasa intill blir vårtältandet en njutning.

    VILKET TÄLT SKA DU VÄLJA?

    Tältet är en av de viktigaste delarna i din utrustning. Tältet ger skydd vid oväder och plats för återhämtning och vila. För att du ska kunna välja en modell som passar dig måste du först ta reda på dina behov. Hur ska det användas? Fjällvandring, kajak, resa, expedition eller enklare camping. Hur många ska bo i det? Ska det användas både sommar och vintertid? Är vikt och packvolym viktigt? 

    Med ett bra tält kan du röra dig fritt och enkelt slå läger i naturen. Vi på Naturkompaniet hjälper dig att hitta rätt modell för dina aktiviteter och vi hyr även ut tält. Tänk på att allemansrätten är en frihet under ansvar, det finns regler för tältande. Följ våra tips och råd och se fram mot många härliga nätter i tält!

    LÄR DIG MER OM TÄLT »

    BRA SAKER ATT TÄNKA PÅ »
    VÄLJ RÄTT SOVSÄCK

    Dun eller syntet? 
    En dunsovsäck ger dig mesta möjliga värme per gram fyllning. Om du prioriterar låg vikt och liten volym ska du välja en dunsovsäck. Tänk på att dun kräver lite extra varsamhet i hanteringen. Dunet är känsligt för fukt och värmer inte lika bra när det blivit blött. Det är viktigt att hålla dunsäcken ren och torr. Sovsäckens prestanda och livslängd förlängs om den alltid får torka efter användning och förvaras luftigt. Förvara därför inte sovsäcken i kompressionspåsen när du är hemma.
     
    Syntetsäckar kostar däremot mindre och tål mer fukt utan att tappa värmeförmåga. Den tål också att ligga komprimerad längre tid. Välj rätt temperatur för att enklare kunna jämföra sovsäckars värmeisolerande förmåga.

    LÄR DIG MER OM SOVSÄCKAR »

    VÄLJ RÄTT LIGGUNDERLAG

    När temperaturen kryper ner mot nollan behöver du isolera dig mot markkyla och har du en tjock luftmadrass måste du värma upp även den luften med din kroppsvärme. Då är kombinationen av luft och isoleringsmaterial en bättre lösning. Moderna liggunderlag finns i olika varianter med dun, syntetfibrer och av poröst skumgummi. Om du tältar på vintern eller tidig vår är det klokt att använda två liggunderlag. En vanlig kombination är ett lätt liggunderlag i cellplast och ett uppblåsbart med isolering. Det skyddar även om marken är fuktig. 

    LÄR DIG MER OM LIGGUNDERLAG »

    EXPERTEN

    Himlen som tak

    Det började som ett nyårslöfte inför 2020. Jonas Parandian lovade sig själv att sova utomhus, med himlen som tak, minst en natt varje månad. – Jag ville komma ut i naturen oftare och göra fler miniäventyr, säger Jonas. Och det blev mycket mysigare och enklare än jag kunde tro. Jag tänkte att det skulle vara tufft att sova ute i 15 minusgrader utan tält, men man kan göra det väldigt mysigt med bara en sovsäck. Till vardags jobbar Jonas som naprapat och på sitt Instagramkonto Naprapatjonas delar han med sig av effektiva rörlighetsövningar, men också en stor dos inspiration för alla som vill komma ut i naturen. I ett inlägg lagar han kolbullar över öppen eld, i ett annat kliver han ner i en istäckt sjö. På en särskilt instagramvänlig bild ligger Jonas i en stor hängmatta intill en spegelblank skogstjärn medan morgondimman lättar. Han hade just vaknat efter en av de där utenätterna i fjol. – Att sova ute varje månad var mitt bästa nyårslöfte någonsin. Det var så härligt att uppleva naturen på nära håll och få se hur den förändras med årstiderna. Alla nätter var fina på sitt sätt. En gång blev jag väckt av en bäver, en annan gång av fåglar som sjöng så högt att det kändes som att jag var i Costa Rica. Det var också fint att få sitta och lyssna till en sjungande is i gryningen. Projektet gav sådan mersmak att Jonas bestämde sig för att fortsätta med det i år. Men nu har han sällskap. 
    4 VANLIGA FRÅGOR OM ATT SOVA UTE PÅ VÅREN

    På våren kan temperaturen sjunka till under nollan även om det är väldigt varmt och skönt på dagen. Det kan också vara väldigt blött i markerna vilket kan försvåra valet av tältplats. När du ordnar din sovplats är det viktigt att du isolerar dig mot markkylan. Med en tjock luftmadrass måste den stora luftvolymen värmas upp med din kroppsvärme, vilket kan bidra till att det blir kallare. Kombinationen av luft och isoleringsmaterial en bättre lösning. Man kan också använda två liggunderlag, vilket också är bra på vintern. En vanlig kombination är ett lätt liggunderlag i cellplast mot fukt och markkyla samt ett uppblåsbart liggunderlag med isolering. En sovsäck som klarar några minusgrader är också att föredra.

    Mer om att välja rätt utrustning »
    Hitta sovsäck och liggunderlag »

    • Plan och torr mark utan vassa rötter och stenar är att föredra, gärna på en höjd.
    • I sänkor samlas kyla och vatten om det börjar regna.
    • Högt gräs kan betyda många fästingar.
    • Lä är bra om det blåser.
    • Sök skydd från direkt morgonsol.
    • Se upp för gamla träd och stora grenar som kan falla när det blåser.
    • Nära stora vatten kan det bli fuktigt och svalt.
    • På sommaren är det mindre myggigt där det fläktar lite.
    • Vatten och eldplats i närheten underlättar.
    • Tänk på ljudnivån, strömmande vatten är mysigt men kan störa nattsömnen.
    • Undvik att tälta där du är allra högsta punkten om det börjar åska.

    Mer tältkunskap »
    Hitta tält »

    Se till att vara varm, torr och ha lagom mycket kläder på dig innan du kryper ned i sovsäcken. Ät ordentligt och drick gärna något varmt samt gör lite kvällsgymnastik på kvällen så håller kroppen värmen bättre. Ha en termos tillgänglig med något varmt - gott att ha både under natten och till en första frukost i sovsäcken. En värmetålig flaska fylld med hett vatten och iklädd en socka fungerar som ett extra element i sovsäcken. Och skulle du vakna kall under natten, var inte rädd för att lämna sovsäcken för att röra lite på dig, det kan ge bättre värme och sömn än om du fortsätter bita ihop.

    Termosar & Termomuggar »
    Värmetåliga vattenflaskor »
    Läs mer om att övernatta i tält »

    Tunga saker som tält, kök och mat packar du nära ryggen, högt upp och centrerat, för att ge balans och stabilitet när du går. Din tyngdpunkt bör ligga mellan skuldrorna i höjd med bröstkorgen. Tält, kök och mat bör dessutom vara lättåtkomliga eftersom vädret snabbt kan skifta i fjällen och man snabbt kan behöva få upp ett skydd eller enkelt kunna laga mat för att fylla på med energi. Man kan också dela på vikten och låta olika personer bära tältduk och tältpinnar.

    Läs mer om att packa smart på fjällvandring »


    FLER FRÅGOR & SVAR »    Naturkompaniet på Instagram - låt dig inspireras!

    Tagga med @naturkompaniet så kan din bild komma med här.    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress