Att ha koll på sitt köks bränsleförbrukning är en fördel, speciellt vid vandringar där du inte har möjlighet att få tag på nytt bränsle under turen. Det bästa sättet att lära sig om sitt köks bränsleförbrukning är givetvis att använda det och på så sätt få känsla för hur mycket bränsle som går åt vid olika väderförhållanden och typer av matlagning.
För dig som aldrig testat att laga mat på friluftskök kan dessa riktlinjer vara en hjälp på vägen när du planerar såväl stora som små äventyr.
Det kan trots eldförbud vara okej om du använder ett friluftskök med bränsle av gas eller vätska om du använder det på ett sätt som inte riskerar brand i omkringliggande miljö. Ta alltid först reda på vad som gäller i området du kommer befinna dig. Mer information finns oftast på din kommun, länsstyrelse eller räddningstjänsts webbplats. Du hittar även information och riskprognoser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats.
Gå till friluftskök och redskap »• Välj eldplatsen väl, där du kan elda säkert och täcka över dina spår.
• Ta endast löst liggande kvistar och ris som ved. Plocka inte från levande eller nedfallna träd.
• Ta med allt skräp hem.
• Elda inte på eller nära stora stenar och bergshällar då de kan spricka och få fula märken som aldrig kommer läka.
• Använd diskmedel som är anpassat för miljön och ta så lite som möjligt.
• Tänk på att särskilda regler vanligen gäller i nationalparker och naturreservat.
Köp en disksvamp utan rengöringsmedel samt ett biologiskt nedbrytbart diskmedel med minimal påverkan på känsliga miljöer så kan du diska i sjö eller vattendrag. Du kan också använda en packbar diskho och fylla med vatten som du värmer på ditt kök eller på elden om du vill diska i ditt läger. Använd så lite diskmedel som möjligt för att skona naturen.
Hitta diskutrustning »Frystorkad mat framställs på olika sätt. Ett sätt är genom en process där man fryser ner maten och sedan ändrar atmosfärtrycket så att isen som har bildats av matens vatteninnehåll direkt förångas och kan avlägsnas. På så sett får man ner vatteninnehållet till bara några få procent. Fördelarna med frystorkad mat är framför allt mycket låg vikt, att den går snabbt att tillaga samt ger minimalt med disk. Detta är speciellt passande för långa vandringar där man bär tungt och förflyttar sig under större delen av tiden per dag.
På påsen finns tydliga instruktioner om tillagning som oftast innebär att koka upp några deciliter vatten och hälla direkt i påsen, röra om, återförsluta påsen och vänta omkring 10 minuter tills maten är färdig att ätas. Påsen plattar man sedan till och stoppar i sin soppåse. Tips! Testa att ta med lite kryddor, salami, parmesan eller rostad lök som gör din frystorkade mat ännu mer smakrik. Med en skvätt olja i höjer du också kaloriinnehållet på tunga vandringar.
Balázs Bernát är butikschef på Naturkompaniet i Helsingborg.
Gaskök eller spritkök, vad ska nybörjaren välja?
– Fördelen med gas är att det går snabbt att laga maten, är enkelt att justera lågan och är tryggt och säkert att använda. Spritkök klarar ofta kyla bättre än gas och är något billigare, både som kök och bränsle. Ett minus är att du måste bränna upp all sprit du häller ner i behållaren. Jag använder själv gas när jag är ute på heldagsturer med familjen.
Vad behöver jag mer än stormkök för att laga mat ute?
– Utöver stormköket brukar jag alltid utgå från tre kategorier för att matlagningen ska bli bra. Något att tända köket med, något att äta med och något att äta ur. En bra kniv gör livet enklare på vandringen, sedan är det bara att ge sig ut. Du behöver inte köpa allt nytt, plocka med dig prylar du redan har hemma. Börja inte för avancerat och utveckla din matlagning i naturen steg för steg.
Text: Andreas Björkman
Våra toppmärken