Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Trail running – 10 tips

        Enkelt, omväxlande och uppfriskande för både kropp och själ. Trail running är det perfekta alternativet för dig som vill förvandla löpturen till en naturupplevelse. Här delar vi med oss av våra tio bästa tips för en härlig springtur i naturen.

        1. Vad är trail running?

        Trail running handlar om att ta sig fram i naturen snabbare än promenadtakt. Det kan vara i ett naturområde utanför husknuten eller som flerdagarstur med fjällöpning. Löpning i naturen är varierad och ingen stig eller terräng är den andra lik. Underlaget är oftast mjukt vilket ger en stötdämpande effekt. Eftersom du måste anpassa steget efter terrängen får fler muskler jobba och löpningen blir mer skonsam. Dessutom sänks stressnivåerna i kroppen när du vistas i naturen.

        2. Kravlös naturupplevelse

        Att springa i obanad terräng eller på upptrampade stigar är en upplevelse som är väsensskild från den vanliga löprundan på asfalt bland hus och bilar. På stigarna slipper du tänka på prestation, personbästa och kilometertider, och kan koncentrera dig helt och hållet på stenarna, rötterna och grenarna längs vägen. Om du vill koppla bort prestationen helt och hållet är ett tips att lämna träningsklockan hemma när du ger dig ut. Ge dig själv en rofylld löptur i utmanande och inspirerande natur.

        3. Sänk tempot

        Eftersom underlaget är mer utmanande och varierande än vid asfaltslöpning till exempel, är det viktigt att anpassa tempot. Ibland kan du till och med behöva gå för att kunna ta dig förbi svårare passager. En kilometers löpning i terräng kan ta fem minuter eller över en kvart beroende på hur det ser ut där du löper. Trail running handlar mer om hur lång tid du är ute än vilket tempo du håller på stigen eller hur många kilometer eller mil du tar dig på löprundan.

        4. Blicken upp

        Är man inte van att springa i terräng är det vanligt att fästa blicken för nära fötterna för att undvika fall när underlaget blir lurigare. Du får betydligt bättre flyt i löpningen om du vågar rikta blicken 5–10 meter framför dig. Din hjärna kommer att registrera ojämnheter längre fram som du kommer lyckas parera ändå. Med blicken riktad längre fram blir hållningen bättre och flytet i löpningen kommer mer naturligt.

        5. Korta ner steget

        När man springer i ojämn terräng tar man ofta fler steg per minut än på exempelvis asfalt. Detta sker ofta naturligt när underlaget blir mer varierat och kuperat. Kortare steglängd skapar bättre flyt i spåret och den ökade stegfrekvensen gör att du snabbare kan byta riktning eller korrigera steget om terrängen och underlaget kräver det. Snabbare stegfrekvens är även bra när man springer i uppförsbackar.

        6. Välj rätt skor

        Löparskor för trail running är framtagna för att ge riktigt bra grepp på våta, hala och ojämna underlag. Gummiblandningarna i sulorna är annorlunda jämfört med traditionella skor och de djupa mönstren i sulan hjälper också till att få grepp längs stigen. Vissa skor för trail running är lite styvare vilket ger stabilitet och skyddar foten. Valet av löparskor har framför allt att göra med vilken terräng du ska springa i, vilka mål du har med löpningen och hur långt du ska springa. Kom in till Naturkompaniets butiker så hjälper vi dig att hitta rätt modell.

        7. Utrustning som passar dig

        Ta på dig löparkläder och utrustning som du trivs att springa i. När du kommit i gång med löpningen i terräng kan du testa dig fram och se vilka typer av plagg som känns bra på din kropp när du springer. Ha koll på väderprognosen och tänk på att du snabbt blir kall när du stannar och kroppen har slut på energi. Ska du vara ute länge kan du plocka med överdragskläder, vatten och ett mellanmål i en löparryggsäck.

        8. Ryggsäck eller vätskeväst?

        En löparryggsäck eller löparväst kan vara en både praktisk och bekväm följeslagare på turen. Prova alltid ut ryggsäcken eller västen ordentligt. A och O när du väljer modell är att den ska sitta skönt, annars kan löparturen bli en plåga. Välj en modell som är anpassad efter din kropp och dina behov. Springer du långt behöver du en lite större ryggsäck med plats för mycket vätska, energi, din mobiltelefon, ett skalplagg vid väderomslag och första hjälpen om olyckan är framme. Springer du kortare distanser på runt en timme räcker det ofta med en löparväst med plats för vätska och mobilen.

        9. Stavar eller inte stavar

        De flesta stavar som används vid löpning i terräng tillverkas av lättviktsmaterialet kolfiber. Det innebär ingen nämnvärd extravikt om du tar med ett par när du springer i brantare terräng. Stavarna hjälper till att spara på energin i uppförsbackar. Där kan du antingen sätta i en stav i taget eller använda dubbelstakning för ännu mer kraft. Stavarna ger också en hjälpande hand nerför när du vill undvika hinder, hålla balansen eller bromsa utan att slita för mycket på lårmusklerna.

        10. Stanna upp längs vägen

        Glöm inte att uppleva naturen när du är ute. Oavsett om du springer på fjället, i skogen eller längs kusten är det viktigt att ta sig tid att stanna upp och njuta av dofterna och miljöerna. Packa gärna ner lite välbehövlig energi och kaffe i en termos. Slå dig ner vid en sjö, ta en välbehövlig paus och fyll på med energi innan du tar dig an löpningen hemåt igen. Och upplevelsen blir ofta ännu större om du springer med en kompis.

        Text: Andreas Björkman | Foto: Agnes Maltesdotter

        Löparutrustning » 

        Expertens tips för trail running

        Vi ställde fyra frågor till Johan Falk, Art Director på Naturkompaniet, som gärna upptäcker nya stigar genom trail running.

        • Var hittar jag ställen att springa?

          – Trail running behöver inte vara bland berg, det är ett perfekt näräventyr som kan börja direkt utanför din dörr. Ge dig ut i skogen och upptäck. Kolla på kartor och hitta nya skogsstigar i ditt närområde, se hur långt du kan ta dig utan att trampa på asfalt. Det kan också vara en flerdagarstur i fjällvärlden, där du med lätt packning och på kortare tid kan ta dig betydligt längre sträckor än om du vandrar.

        • Hur kommer jag igång?

          – Börja lätt och i ditt eget tempo. Tänk inte på hur långt och fort du springer utan fokusera mer på tiden du är ute, allt styrs av hur tuff terrängen är. Du behöver inte springa hela tiden, det är okej att gå. I branta backar och stökig terräng kan det till och med vara en fördel. Och glöm inte ta med en kompis, då blir det ännu roligare.

        • Vad ska jag ha med mig?

          – Klä dig i det som passar dig. Om du ska vara ute länge kan du plocka med överdragskläder, vatten och energi i ryggsäck. Ha koll på väderprognosen och tänk på att du snabbt blir kall när du stannar och när kroppen får slut på energi. Testa dig fram och se vilka typer av plagg som funkar för dig och vad som känns bra på din kropp när du springer.

        • Vilka skor ska jag välja?

          – Löparskor avsedda för trail running är oftast lite mer slitstarka än traditionella löparskor och har en sula som ger bättre grepp i terrängen. Det gäller att hitta ett par skor som du trivs med och som passar din fot och löpstil. I våra butiker kan du prova och få hjälp att hitta en modell som passar just dig. Se till att du har tillräckligt med utrymme för fötterna att svälla på, det är inte skönt att springa med för små skor. Testa skorna ordentligt innan du ger dig iväg långt hemifrån, med skavsår kan det bli en smärtsam upplevelse att ta sig hem igen.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress