/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    TURSKIDÅKNING

    Turskidåkning är vinterns motsvarighet till vandring och går att anpassa så att det passar både nybörjare och den mer erfarne. Skidorna är breda och stabila, och du väljer själv vilken terräng som passar dig. För den som inte provat tidigare kan det vara skönt att börja med en tur i skogsmiljö där träden ger lä. Tänk på att minimera packningen, då orkar du längre.

    Turskidor
    En turskida ska ha stålkant för att underlätta åkning utför, på skare eller vindpinade snömassiv samt vid skrå dvs åkning längs med en höjdkurva. Skidan bör vara minst 50-60mm bred och 15-30cm längre än dig själv för att ge bärighet i lössnö. Ju bredare skida desto kortare skida kan man använda. När du ska välja skidor så fundera även på hur mycket din ryggsäck kommer att väga.

    Stavar
    Hållbarheten på stavarna är mycket viktig och de måste vara av hög kvalitet. En bruten stav kan ställa till med stora besvär. Stavarnas längd är lite individuell men bör räcka upp till armhålan. Trugans storlek varierar men i ju mer obruten terräng du ska tura desto större bör den vara för ökad bärighet i djupsnö. De flesta modeller vi säljer har utbytbar truga. Brodden (spetsen) på staven ska vara av hårdmetall för att ge fästa på is. Handtaget ska vara av ett material som inte leder kyla tex kork eller plast och handremmen ska vara justerbar beroende på vilken tjocklek på handskar du använder.

    Bindningar
    Det finns två olika sorters bindningar för turåkning, kabel och tåbindning. Kabelbindningen är mycket säker i sin funktion och är populär vid längre turer, expeditioner och då det är mycket utförsåkning. En tåbindning är enkel i sin funktion och lätta att använda, de lämpar sig för turer på led och kortare turer i obruten terräng som inte är allt för kuperad. 

    Pulka
    Om du ska på en längre tur är pulka ett mycket bra alternativ till ryggsäck eller som komplement till ryggsäck. Många väljer att kombinera en pulka i vilken den tunga utrustningen förvaras med en liten ryggsäck där ombyte packas. Ska du transportera tung utrustning till ett basläger eller en stuga så är pulka överlägset. Det är betydligt lättare att dra än att bära och du svettas mindre. Pulka är också ett mycket bra säkerhetsredskap då man kan transportera tex en skadad person i den. Packa pulkan med låg tyngdpunkt och lätt baktung. Packa absolut inte för högt då pulkan lättare kan tippa. Se till att kapellet stängs ordentligt så att inte snö driver in i packningen. Vid pulkdragning i djupsnö så underlättare det om en eller flera kamrater spårar framför pulkdragaren så att det blir 3 skidspår, då glider pulkan lättare. Ett bra tips är att fästa en lina i bakkant på pulkan så att en person kan åka bakom och hjälpa till att bromsa i utförslöpor. Glöm inte stighudarna, de är nödvändiga vid stigningar genom att draget/tyngden kommer bakifrån och inte uppifrån.


    Utrustning för turskidåkning »

    Vintertält 

    Fikapausen
    Termosen är din bästa vän för dagsutflykter, snabb och smidig att ta fram när orken tryter. Innehållet varieras enkelt. Varm choklad, blå­bärs- eller nyponsoppa eller varm saft är några förslag som kan höja humöret på den bistraste äventyra­ren. Extra gofika, nötter och russin och en chokladkaka att dela på. Vid längre utflykter är en mattermos ett enkelt sätt att få med sig riktig mat.

    Se alla termosar & muggar »    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress