Kristina Bornedal - Terränglöpare

Kristina Bornedal - Terränglöpare

"Lyssna på kroppen"

Kristina Bornedal jobbar på Naturkompaniets webbutik.

Du ägnar dig åt långlöpning. Vad är det som lockar dig att springa i timmar i skogen eller på asfalt?

– För mig handlar det om kvalitetstid. Vi lever i en stressig vardag med måsten och krav, i löpningen får jag vara ensam med mina tankar och fokusera på att sätta den ena foten framför den andra. Självklart kan det vara jobbigt att springa långt, men kroppen frigör också endorfiner som gör mig lugn och avslappnad.

Var springer du helst?

– I skogen, jag är uppväxt med orientering och har sprungit hela livet. Det är underhållande eftersom jag kan koncentrera mig på klippor, mossa, fågelkvitter och får frisk luft. I höstas anmälde jag mig till en löpargrupp inför Stockholm maraton och blev helt hooked på långlöpning.

Kan människor åldras med värdighet inom löpningen?

– Absolut. Det är aldrig försent att börja och du kan springa var som helst, inga förkunskaper behövs. Det finns också en mängd olika sorters löpning, allt från Vårruset på fem kilometer till ultramaraton i Saharaöknen.

Vad har du på dig när du springer?

– Ett ullunderställ, tajts som sitter åt bra och en tajtare vindjacka. Vätskebälte och ullmössa eller ullpannband. Många löpare börjar frysa efter halva tiden, när de har blivit svettiga eller tagit en vätskepaus, med ull är det lättare att hålla värmen.

Hur tar du hand om kroppen?

– Jag stretchar efter passen och går på yoga. Jag älskar min spikmatta och använder den varje kväll. Andra sätt är att massera kroppen och stärka upp småmusklerna genom en kort stund med koordination och styrka direkt efter långpassen. Det gäller också att lyssna på kroppen och vila om det gör ont. /JA

Kommentarer