Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Sova ute

        Visst är det fantastiskt att sova ute i naturen! Här går vi igenom alternativen – från glamping med extra allt till enklare utenätter under bar himmel.

        1. Att sova ute kräver planering

        När du ska sova ute är det bra att bestämma sig för var du ska övernatta och på vilket innan du ger dig ut på äventyret. Oavsett vilket sovsätt du väljer är det alltid bra att ha en reservplan om vädret skulle skifta. Tänk på att det fortfarande kan vara blött i marken under försommaren och/eller extra regniga somrar. Med en bra vandringskarta och planering kan du lättare undvika blöta områden. Läs alltid på om lokala bestämmelser och förbud som kan råda där du ska slå läger för natten.

        2. Välj en bra lägerplats

        Var du placerar ditt läger beror givetvis på vilket slags övernattning du tänkt dig. Vinden är en viktig faktor som du behöver ta hänsyn till, framför allt om du ska sova utan tält. Sover du under en tarp eller i en hammock är det en bra idé att röra sig in i skogen för att hitta skydd från vinden, även om träden vid vattenbrynet kan verka lockande. Om du tältar är det viktigt att hitta en plan och jämn yta för en god natts sömn. Då skyddas också tältgolvet mot spetsiga rötter och vassa stenar.

        3. Tarp ger välkommet skydd

        Tarp är ett av de mest mångsidiga väderskydden du kan ha med dig ut på äventyret. Den är enkel att bära med sig eftersom den både är lätt och tar liten plats i ryggsäcken. Spänn upp tarpen mellan dina vandringsstavar eller några träd med bra avstånd, och sov antingen med ett liggunderlag direkt på marken eller i en hammock. Tarpen kan med fördel spännas upp som tak över tältet om du vill kunna sitta ute och njuta av naturen när det regnar på vandringen.

        4. Häng fritt i luften

        Det blir alltmer populärt att lämna tältet hemma och i stället sova i en lätt och tålig hängmatta som spänns upp mellan två träd, ofta kallad hammock. En fördel med hammock är att du kommer upp en bit från marken och därmed slipper både småkryp och markkyla. En annan fördel är den låga vikten och packvolymen. Till många hammockar får du med både inbyggt myggnät och tarp. Om du väljer en enklare modell kan du behöva komplettera med båda delarna för en bekväm övernattning.

        5. Under bar himmel

        Det finns något drömskt i att se fram emot en utenatt under en stjärnklar himmel. Var noga med att kolla väderleksrapporten innan du ger dig ut i naturen. Det är bra att välja sovsäck  och välja liggunderlag som klarar lite mer kyla jämfört med om du skulle ha tältat. Och håll utrustningen torr med till exempel ett sovsäcksskydd och ett extra liggunderlag i cellplast. En tarp kan vara bra att ha med som backup om det skulle börja regna.

        6. Vindskydd i trä

        Runt om i vårt skogiga land finns vindskydd som ger perfekt husrum för natten, oftast strategiskt placerade utmed vandringslederna. Det enda du behöver ha med dig är en bra och varm sovsäck och ett skönt liggunderlag. På vindskyddskartan.se får du snabbt en överblick över var vindskydden finns där du planerar att övernatta. Ett bra tips är att ta med en tarp även om planen är att övernatta i vindskydd, det kan faktiskt bli fullt i vindskyddet.

        7. Gratis övernattningsstugor

        Ett steg upp från vindskydd är att sova i någon av de cirka tvåhundra gratisstugorna som finns runt om i Sverige och som bara väntar på övernattande vandrare. Stugorna är dolda pärlor som ger alla chansen att komma ut och övernatta i naturen utan någon större budget. Allt från länsstyrelser till stiftelser kan ha låtit bygga dem. Stugorna saknar både el och vatten och går inte heller att boka, vilket ibland kan kräva en plan B om det råkar vara fullt.

        8. Lyxigare camping

        Glamping är alternativet där den naturnära campingkänslan och hotellvistelsens bekväma glamour möts i perfekt symbios. Du kan välja att övernatta på någon av Sveriges alla fina glampinganläggningar, eller så tar du med dig alla bekvämligheter ut i naturen själv. Det finns flera familjetält och grupptält med ordentligt utrymme för både familjen och packningen. Komplettera gärna med prylar som ger övernattningen extra guldkant.

        9. Tälta i alla väder

        Sist men inte minst: tält är det givna valet för de flesta som vill sova ute. Det finns olika alternativ som ger en god natts sömn. Tunneltält och kupoltält har olika egenskaper men ger alla bra skydd mot väder, vind och håller både väta och småkryp borta. Läs gärna vår guide om att välja tält för att hitta rätt modell för dina behov.

        10. Prylarna & tipsen

        Enkla knep kan göra alla övernattningar bekväma. Ha alltid med mössa och ullunderställ även på sommaren. Ett bra tips är att göra en kudde genom att fylla en packpåse med kläder och sedan vira en merinoullbuff runt den. En pannlampa är också bra att ha, likaså en ögonbindel så att du inte störs av ljusa nätter och morgnar. Sover du ute om sommaren bör du skydda dig mot fästingar och mygg, inklusive att vaccinera dig mot TBE.

        Text: Andreas Björkman | Illustration: Jonna Fransson

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress