Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Mikroplaster

        Ett ungt fenomen

        Vi har bara använt plast i ett femtiotal år. Därför vet vi ännu inte allt om dess miljöeffekter. Plasten i sig behöver inte vara farlig men utgör ett alltmer växande miljöproblem. I dag är de främsta källorna vägar och däck, konstgräsplaner, industrin, tvätt av syntetfibrer, båtbottenfärg och allmän nedskräpning. Först hittade forskarna mikroplaster i havet, nu hittar man dem överallt. I djur, i människor, i jorden. Man har till och med funnit små plastpartiklar i fiskars hjärnor.

        Vad räknas som mikroplast?

        Till mikroplaster räknas små bitar av plast upp till fem millimeters storlek. Nu börjar forskarna alltmer prata om nanoplaster, som är ännu som är ännu mindre, osynliga partiklar som finns i ekosystemet och skulle kunna passera vävnad. För människan är det mindre farligt om plastpartiklarna passerar kroppen via tarmarna och ut. När det gäller vävnad är kroppen gjord för att stöta bort främmande material, partiklar och bakterier. Men när det kommer till de minsta nanoplastbitarnas hälsoeffekter finns det i dagsläget inte så mycket forskning, så vi vet inte om de på sikt kan påverka vår hälsa.

        Tillsatserna kan vara farliga

        Det finns olika sorters plaster, alla är inte dåliga för miljön. PVC anses som en miljöfarlig plast (som allt fler företag försöker fasa ut ur sin produktion) medan polyeten betecknas som en mindre miljöfarlig plastsort. Det stora problemet är egentligen de ämnen som tillförs plasten, beroende på de egenskaper man som tillverkare vill ha fram. Det kan handla om mjukgörare till exempel, som senare läcker ut ur plasten och belastar miljön. Redan nu vet man att tillsatsämnen som till exempel bisfenol kan ha hormonstörande effekter, precis som vissa typer av ftalater.

        Mikroplaster i många olika produkter

        Små plastpartiklar finns även som en funktionell ingrediens bland annat i många hudvårdsprodukter, i tandkräm och body scrub, för att ge en produkt eller ett medel en rivigare konsistens. Eftersom mikroplastpartiklarna är så små smiter de enkelt via duschvattnet igenom reningsverken och hamnar till sist i havet eller i filterskummet som sedan används som gödningsmedel på åkrar. På så sätt hamnar de i hela vårt kretslopp. Allt fler företag väljer nu att försöka fasa ut mikroplasterna i sina produkter.

        Fleecetröjor en av källorna

        Tidigare har man trott att fleeceplagg utgör den främsta källan till mikroplaster, men alla plagg gjorda av syntetfibrer släpper ifrån sig en viss mängd plast. När du väljer fleecetröja är oborstad fleece bättre än borstad. Till exempel är Tierras nya mellanlagertröja Rista (som 365 skrivit om tidigare) helt fri från mikroplaster. Man kan även tvätta sin vanliga fleecetröja mer sällan och i stället låta den vädra, det räcker långt. Ull är ett bra alternativ till fleece och syntet. Kommer korta fibrer från ull ut i sköljvattnet och vidare ut i hav eller mark bryts de ner i naturen, eftersom de är proteinbaserade.

        Lämna inte plast i naturen

        Mikroplaster skapas även av större plastprodukter som slits och med tiden går sönder. Därför är det viktigt att inte lämna plastprodukter ute i naturen eller i våra sjöar och hav. Naturkompaniets princip ”lämna inga fotspår” är en bra tankemodell att utgå ifrån. Samma egenskaper som gör plasten fördelaktig som produkt för emballage eller förvaring är också det som gör den så dålig ur ett långsiktigt perspektiv. Plast är ett tåligt material som bryts ner extremt långsamt. Det tar ungefär fyrahundra år för en fiskelina i nylon att helt brytas ner i naturen. Därför är det förstås bäst att den aldrig hamnar i naturen från början.

        Gör rätt som konsument

        Att helt undvika plastprodukter är i princip omöjligt, men man kan göra aktiva val i sin vardag för att minska spridningen av mikroplaster. Hellre vädra än tvätta plagg av syntetmaterial. Plåt eller glas kan användas för förvaring av vätskor. Tvättpåsen Guppyfriend är ett smart hjälpmedel för att inte mikroplastpartiklar ska komma ut i vattnet. Det finns flera intressanta projekt som försöker ta sig an utmaningen med plast i naturen och haven, som Tretorns och Naturkompaniets From the sea-jacka gjord av gamla fisknät. Även Badewanne Dive Teams städprojekt av nät som har fastnat i gamla vrak i Östersjön har fått stor uppmärksamhet.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress