Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        10 viktiga saker för friluftsliv

        1. Karta & kompass

        Att veta var man är och vart man ska är egentligen en förutsättning för allt vildmarksliv. Moderna gps:er i all ära, men de kräver laddning. En kompass väger knappt något alls och kräver ingen batterikraft. Lär dig hur du tar fram en riktning med hjälp av karta och kompass så är du alltid trygg. Modeller med spegelglas kan även användas för att med solens hjälp skapa reflexer till en helikopter eller ett räddningsteam.

        LÄR DIG NAVIGERA »

        2. Handskar & mössa

        Att alltid packa handskar och mössa kan låta självklart, men just dessa plagg är bland de viktigaste. Händerna är kroppens mest finmotoriska instrument och bör skyddas från sår, brännskador och kyla. Mössan gör att värmen som annars strålar ut ur kroppen bibehålls. Så mycket som 90 procent av kroppens värmeförlust kan ske via huvudet om du är barhuvad.

        3. Ombyteskläder

        Extrakläderna kan göra stor skillnad. Omständigheter och väderförhållanden kan snabbt förändras i naturen, särskilt i fjäll- och kustmiljöer. Ombytet bör anpassas efter årstiden. Det ger dig dessutom en skön känsla av att alltid ha en backup. De är helt nödvändiga till exempel vid långfärdskridskoturer. Vistas du i blöta miljöer packar du helst ombytet i en drybag (vattentät säck) eller i en noggrant ihopknuten påse.

        4. Förstärkningsplagg

        Välj plagg som ger mesta möjliga värme till minsta möjliga vikt. Lätta regnkläder eller skalplagg, jacka eller väst i dun eller primaloft som gör att packningen är lätt att bära. Ett par extra strumpor kan vara bra och en torr underställströja i ull är guld värd. Förstärkningsplaggen håller dig varm när du stannar, lagar mat eller då solen gått ned.

        5. Pannlampa/ficklampa

        En bra lampa har många fördelar. Med pannlampan kan du fortfarande ha händerna fria och obehindrad utföra alla rörelser. Men även en vanlig ficklampa är värdefull. Lampor med stroboskop-läge kan även användas till att markera din position. Är du rädd om ditt eget mörkerseende kan en modell med ställbart svagt rödljus vara bra.

        6. Första hjälpen-kit

        Skräddarsy gärna ditt eget personliga första hjälpen-kit. Utgå från de färdiga i butiken, men anpassa kitet efter situation eller typ av resa. Standardinnehållet brukar vara kompresser och bandage, plåster och desinfektionstillbehör. Men lägg gärna till saker som värktabletter, sax, nål, tråd och vätskeersättning.

        LÄS MER OM FÖRSTA HJÄLPEN »

        7. Elddon & tändmaterial

        Att kunna göra upp eld är en av hörnstenarna i vildmarkslivet. Tändsticksaskar bör förvaras vattentätt, i påse. Tändstål är ett annat alternativ, men lär dig hur det fungerar hemma. Spont eller träflisor förpreparerade med till exempel terpentin kan vara bra i packningen, likaså näver – eller luddet från torktumlaren – fungerar som startmaterial. Glöm inte att släcka elden ordentligt.

        TÄNDSTÅL OCH TÄNDARE »

        8. Kniv & bryne

        Kniven har många användningsområden i fält, med den spåntar du upp tändved, rensar fisk och kapar linor. Kanske räcker kniven du har i multiverktyget. Men behöver du mer kraft är en fast modell att föredra, den kan även användas som miniyxa. Tänk på att handtaget ska vara säkert även om det är blött och att kniven gärna får vara enkel att hitta när du har lagt den ifrån dig. Med ett enkelt bryne vässar du kniven direkt på plats.

        KNIVBRYNEN »

        9. Vatten & mat

        En vattenflaska ska alltid följa med på turen, oavsett längd. I Skandinavien går det i regel att få tag i färskt, rent sötvatten på de flesta ställen. Är du osäker på kvaliteten finns filter eller reningstabletter att köpa. Maten är viktig för att orka och för att tänka klart, den ger dig även värme – så ät gärna något precis innan du somnar en kall tältnatt. Och ta med extra snacks för oväntade situationer, som energibars, nötter, torkad frukt eller torkat kött.

        LÄS MER OM ATT SLÄCKA TÖRSTEN »

        VATTENRENING »

        10. Mobil

        Ta alltid med dig en telefon, men räkna inte med att det finns täckning överallt. Precis som med gps så kan även batteriet ladda ur, men det finns smarta laddare att köpa, till exempel batterier som kan ge extra ström till telefonen eller vikbara solcellspaneler. Förvara gärna mobilen i en vattentät påse, särskilt viktigt om du är nära vatten under kajakturer eller fiske.

        SOLCELLER OCH BATTERIER »

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress