Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Slipa kniv

        Med en bra kniv kan man göra mycket och om du tar hand om din kniv väl kommer den att vara en kär följeslagare under lång tid. I den här knivguiden får du lära dig allt om att slipa och bryna din kniv, skillnaden på olika stål i knivblad samt hur du tar hand om knivskaft och knivfodral.

        Knivslipning steg-för-steg

        Först behöver man skilja på några olika uttryck. Knivens vassa skärande kant kallas egg och den slipade fasen på båda sidor av bladet som bildar den vassa eggen kallas för slipfas. Slipfasernas slipvinkel kan göra eggen trubbig eller spetsig, vilket påverkar knivens egenskaper. Slipning, skärpning och strigling är de tre grundstegen i processen för en riktigt vass kniv.

        Grundslipning

        Grundslipning utförs på slipmaskin av en professionell knivslipare för att forma eggen. Grundslipningen bestämmer knivens skär- och skärpningsegenskaper. I Sverige är det vanligt med en så kallad skandinavisk slipning (scandi grind) med helt plan slipfas på båda sidor som ger en bra allroundkniv. Om kniven är extremt nedsliten så att eggen är ojämn eller har större hack så kan du behöva lämna kniven till en professionell knivslipare som återställer knivens grundslipning.

        Underhållsslipning, skärpning & bryning

        Knivens vassa egg får mikroskopiska deformationer efter varje användning vilket är anledningen till att knivar tappar sin skärpa med tiden. Att rätta till eggen skärpa igen, kallas skärpning och utförs löpande. Efter en längre tid av användning och skärpningar kan eggen tappa sin jämna kilform vilket åtgärdas med en underhållsslipning. På ett dubbelsidigt bryne kan man skärpa på den finkorniga sidan och underhållsslipa på den grovkorniga sidan. Underhåll med bryne kallas bryning.

        Strigling

        Strigling utförs med ett tunt lager slipmedel på baksidan av grovt läder (tex ett läderbälte) och är det slutliga steget efter skärpning om man vill få en riktigt vass kniv. Knivens slipfas hålls med ett lätt tryck mot lädret och kniven dras med ryggen först, fram och tillbaka på båda sidor av eggen. Detta polerar och rättar till eggen ytterligare efter skärpning och kan ge en kniv enormt skärpa. Du kanske har sett en barberare göra detta med sina rakknivar under en pågående rakning för att hålla eggen så vass som möjligt.

        Att slipa en kniv med bryne (bryning)

        För det mesta behöver du bara ett litet och smidigt bryne för att underhålla knivens skärpa och ger möjlighet att bryna hemma eller ute i naturen. Det finns brynen som är gjorda av sandkorn och behöver fuktas innan slipning. Det finns också brynen med så kallad diamantbeläggning som inte ska fuktas innan slipning. Försök alltid att bryna så att eggens kilform bibehålls i samma form som när du köpte kniven. Så här slipar du en kniv med skandinavisk slipning som har plan slipfas.

        Tips!

        Måla slipfasen med en spritpenna innan. Då ser du lättare var slipningen tar och hur jämnt resultatet blir.

        • Håll brynet stilla och placera kniven mot brynet så att hela slipfasen ligger i kontakt mot brynet.
        • Slipa kniven med små cirkulära rörelser och ett lätt tryck mot brynet, börja långsamt och akta noga så att du inte skär dig.
        • Starta vid roten av bladet och jobba dig uppåt mot spetsen medan du gör de cirkulära rörelserna.
        • Vänd bladet och slipa lika mycket på båda sidor av kniven. Slipa jämnt längs hela slipfasen.
        • Testa slipningen genom att skrapa lite försiktigt på tumnageln med eggen vinkelrätt ned mot nageln. Om det känns strävt och kniven drar upp små spån av nageln är kniven vass. Du kan testa genom att skära i ett A4 papper medan du håller upp det med ena handen.
        • Upprepa processen tills kniven är tillräckligt vass.


        Behöver du hjälp?

        I våra butiker finns en avdelning för produktvård och reparation. I utvalda butiker kan vi hjälpa dig med professionell knivslipning på slipmaskin. Du hittar mer information på din lokala butiks hemsida.

        Naturkompaniets butiker

        Olika stål i knivblad

        Man kan förenklat dela in stål för knivblad i tre olika kategorier: kolstål, rostfritt stål och verktygsstål.

        Kolstål

        Knivblad av kolstål är lättare att hålla vassa än knivar med rostfria blad. De är därför populära för arbeten i hårda material som till exempel trä. Några exempel på knivar som vanligtvis har kolstål är buschcraftknivar, scoutknivar, klassiska moraknivar och allroundknivar.

        Nackdelen med kolstål är att det är känsligt mot fukt och därför kräver lite mer kärlek för att inte rosta. Var noga med att torka av bladet ordentligt efter användning och smörj gärna in det med ett tunt lager giftfri olja (tex matolja, rå linolja, olivolja) så skyddar du bladet mot rost. Du kan också testa att vaxa bladet med rent bivax och värma det något för att skapa en rostskyddande beläggning.

        Lämna aldrig ett fuktigt blad i knivfodralet och lämna inte heller för mycket olja på bladet som då drar till sig smuts extra lätt.




        Rostfritt stål

        Rostfritt stål kräver mindre underhåll än kolstål då det inte rostar lika lätt, men det kan kräva mer arbete och bättre slipteknik för att hålla skärpan. Rostfria knivblad är populära av sanitetsskäl hos jägare och fiskare samt för de som prioriterar mindre underhåll över maximal skärpa. Det är mängden krom(CR) i stålet som avgör hur rosttrögt det blir. Stål med mycket låg kromhalt kan rosta i normal luftfuktighet om det lämnas obehandlat. Med en kromhalt på minst 11,5% är stålet mycket motståndskraftigt mot fukt och börjar kallas ”rostfritt”, men det kan med dessa nivåer fortfarande rosta om det tex utsätts för saltvatten. Skölj av och torka din kniv innan du lägger undan den för förvaring även om den är ”rostfri”.

        Verktygsstål

        Knivblad av verktygsstål kan vara gjort av antingen kolstål eller rostfritt stål beroende på hur mycket krom(CR) som blandats i stålet. Verktygsstål är främst framtaget för bla skärverktyg i maskiner men används även i knivblad. Här är det ämnet vanadin(V) som ger kniven en mer bestående egg som håller skärpan längre. Vårda din kniv av verktygsstål genom att hålla den ren och torr samt olja in den då och då med giftfri olja.

        Knivskaft

        Underhållsfria material

        Gummi, plast, Micarta, Elforyn, Thermorun, Grilon, Zytel, pärlemor och kolfiber är några exempel på material som används i knivskaft och inte kräver något speciellt underhåll. 

        Horn & ben

        Traditionella naturmaterial som horn och ben mår bra av någon droppe giftfri olja då och då. Du kan använda matolja, rå linolja eller olivolja som du har hemma.

        Läder

        Läder är ett naturmaterial som länge har använts i knivskaft och knivfodral. Som handtag ska det helst inte behandlas alls utan hanteras varsamt tills det har fått en naturligt skyddande mörkare yta. Läderskaft ska aldrig oljas då det mjukar upp lädret och försämrar greppet. Man kan testa att vaxa läderhandtag om man vill skydda det lite extra.

        Trä

        Knivskaft av trä förekommer i oändliga variationer. Trä sväller när det absorberar fukt och krymper när det torkar, vilket kan göra att det spricker. En tumregel är att hålla trähandtaget torrt och inoljat för att det inte ska spricka med tiden. Vissa trähandtag är impregnerade med tex linolja och terpentin som ökar dess motståndskraft mot fukt. Det finns även lackade handtag som kan behöva slipas och lackas om efter grovt slitage. Stabiliserat trä är trä som har mättats med epoxyplast och därför inte behöver något större underhåll.


        Knivfodral

        Knivfodral görs ofta av plastmaterial eller läder. Plast behöver inget underhåll men läder mår bra av att smörjas med jämna mellanrum. Använd läderfett eller lädervax. Om lädret är mycket torrt kan det må bra av att oljas innan det smörjs med fett eller vax. Torka bort överskottet när lädret har fuktats, för mycket vax eller fett kan ge dålig lukt eller grogrund till röta.

        Se gärna över knivfodralets sömmar då och då och laga om den skulle råka vara skadad. Då håller fodralet kniven säker i många år.

        Fällknivar

        Gemensamt för fällknivar är att de har en fällmekanism. Ibland har de också skruvar som håller ihop knivens konstruktion. Ge fällmekanismen en droppe smörjmedel ibland och se till att den är ren i skåran där knivbladet skyddas. Känn gärna efter så att inga skruvar är lösa.



        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress