Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Slipa yxa

        Tar du väl hand om en yxa av bra kvalitet så kan den hålla hela ditt liv. En välskött yxa är också en säkrare yxa. I den här yxguiden får du lära dig allt om att slipa och bryna din yxa, skillnaden på olika typer av yxor samt hur du tar hand om yxskaft och eggskydd. Var alltid försiktig när du använder yxa. Se till att du vet vilken typ av yxa du använder och hur man använder den. Det ger bästa möjliga säkerhet och hållbarhet för både dig och yxan.


        Olika typer av yxor för olika användning

        Innan vi går in på underhåll kan det vara bra att känna till några olika typer av yxor, vad de används till och hur du känner igen dem. Täljyxor är till exempel inte robusta nog för att klara lika tungt huggarbete som en skogsyxa eller klyvyxa. Att använda baksidan av yxhuvudet som slägga på hårda material kan göra skafthålet missformat och skaftet kan börja glappa med tiden. Använd i stället en specifik släggyxa. Här berättar vi mer om några vanliga typer av yxor.

        Skogsyxor

        Skogsyxor är utformade för huggande arbeten i skogen som tex att fälla större träd och kvista mindre träd. De kännetecknas ofta av ett relativt tungt platt huvud med mediumlång, rundad egg som ger stor träffyta och djupa hugg. Eggen har ofta en konvex kilform för att inte fastna i materialet. Skaftet har ofta en lätt S-form för att ge bra ergonomi vid upprepad huggning.

        Klyvyxor

        Klyvyxor är utformade som släggor med tungt och tjockt huvud samt relativt långt och rakt skaft för att kunna spräcka vedträn med stor kraft. Eggen är i regel kort och rak med konkav kilform vilket gör att yxan lätt tar sig in mellan träfibrerna. Det tydligt kilformade huvudet med mycket bred nacke pressar effektivt isär fibrerna i hugget. Klyvyxor kan ha ett skaftskydd i metall närmast huvudet för att minska nötning från vedklyvning över tid.

        Täljyxor, snickaryxor, slöjdyxor

        Täljyxor är lite mindre och kortare yxor som ofta hanteras med en hand. De har i regel platt huvud och mycket vass egg för att lätt kunna skära igenom träfibrerna eller klyva tunt material. Eggen kan vara rak eller rundad beroende på användningsområde. Skaftet har ofta en tydlig S-form för att du ergonomiskt ska kunna flytta greppet närmare huvudet för ökad precision, eller längre från huvudet för ökad kraft. Urtag under huvudet är vanligt för att du ska kunna hålla handen i princip rakt över eggen vid täljning.

        Timringsyxor/Bilor

        En bila är en yxa speciellt anpassad för att göra plana ytor, tex hugga timmer till fyrkantiga bjälkar. De har ett karaktäristiskt utseende med ett stort platt huvud med mycket lång och svängd egg och tydligt urtag under huvudet för att kunna greppas högt upp. Skaftet är relativt kort i förhållande till huvudets storlek vilket ger högre precision.

        Tväreggade yxor

        Tväreggade yxor (kallas även tväryxor) som skarvyxor och tjäckelyxor har eggen tvärställd i 90 graders vinkel mot skaftet. De kan ha rak egg eller u-formad egg och används mest till traditionella arbeten som timring och båtbyggen för att skapa släta ytor, urgröpningar och annat.

        Släggyxor

        En släggyxa är en kombinerad slägga och yxa vilket kännetecknas av att yxhuvudets nacke ser mer ut som en slägga eller hammare gjord för att hamra på hårda material.

        Slipning steg-för-steg

        Vid slipning av en yxa kan man dela upp slipningsprocessen i tre olika delar: grundslipning, underhållsslipning/skärpning och strigling. En klyvyxa behöver i regel inte maximal skärpa eftersom yxan inte ska skära i materialet, underhållsslipning med bryne räcker oftast gott. En täljyxa kan man däremot med fördel ge mer regelbundet och noggrant underhåll som avslutas med strigling för maximal skärpa. En skogsyxa/huggyxa kan man tänka lite som ett mellanting, den ska kapa träfibrerna men använder också stor kraft. Välj hur vass yxa du behöver ha beroende på vilket arbete den ska utföra.

        Grundslipning

        Grundslipning utförs på slipmaskin av en professionell yxslipare för att forma eggen. Grundslipningen sätts beroende på vad yxan ska användas till. Om eggen är extremt nedsliten, ojämn eller har större hack så kan du behöva lämna yxan till en professionell yxslipare som återställer dess grundslipning.

        Underhållsslipning, skärpning & bryning

        Yxans vassa egg får mikroskopiska deformationer vid användning och tappar därför sin skärpa med tiden. Att rätta till eggens skärpa kallas för skärpning och kan utföras löpande med tex ett finkornigt bryne (bryning). Efter en längre tids slipning och skärpning kan man behöva göra en underhållsslipning på maskin eller med ett grovkornigt bryne för att återställa eggens kilform ordentligt.

        Strigling

        Strigling utförs med ett tunt lager slipmedel på baksidan av grovt läder (tex ett läderbälte) och är det slutgiltiga steget efter skärpning om man behöver en riktigt vass yxa. Eggens slipfas hålls med lätt tryck mot lädret och dras med nacken först, fram och tillbaka på båda sidor av eggen. Detta polerar eggen och kan ge enorm skärpa.


        Så slipar du en yxa med bryne (bryning)

        För det mesta behöver du bara ett litet och smidigt bryne för att underhålla yxans skärpa i fält. Det finns brynen som är gjorda av sandkorn och behöver fuktas innan slipning. Det finns också brynen med så kallad diamantbeläggning som inte ska fuktas innan slipning. Försök alltid att bryna så att eggens kilform bibehåller samma form som när du köpte yxan.




        1. Lägg yxan på ett stabilt underlag.

        2. Vinkla upp eggen och placera en stabil kloss under, alternativt lägg eggen ut över en bordskant så att du enkelt kommer åt.

        3. Håll yxan stilla med ena handen och håll i brynet mot slipfasen med andra handen.

        4. Bryn eggen med små cirkulära rörelser och ett lätt tryck med brynet. Börja långsamt och akta noga så att du inte skär dig.

        5. Starta vid roten av eggen och jobba dig uppåt mot toppen med de cirkulära rörelserna. Slipa jämnt längs hela slipfasen.

        6. Vänd och slipa lika mycket på båda sidor av eggen.

        7. Testa skärpan genom att skrapa lite försiktigt på tumnageln med eggen vinkelrätt ned mot nageln. Om det känns strävt och eggen drar upp små spån av nageln är yxan vass.

        8. Upprepa processen tills yxan är tillräckligt vass.

        9. Avsluta med strigling vid behov.

        Tips! Måla slipfasen med en spritpenna innan. Då ser du lättare var slipningen tar och hur jämnt resultatet blir.



        Behöver du hjälp?

        I våra butiker finns en avdelning för produktvård och reparation. I utvalda butiker kan vi hjälpa dig med professionell slipning av yxor på slipmaskin. Du hittar mer information på din lokala butiks hemsida.

        Naturkompaniets butiker


        Yxans huvud

        Håll yxans huvud torrt och smörj det gärna med jämna mellanrum med ett tunt lager giftfri olja för att skydda stålet mot rost. Du kan använda olivolja, matolja, kallpressad linfröolja eller liknande som du har hemma. Sätt aldrig ett blött eggskydd på eggen. Kontrollera med jämna mellanrum att huvudet inte har några sprickor i stålet eller att skafthålet har missformats.

        Yxskaft av trä

        Ta för vana att kontrollera om skaftet har sprickor och skador innan eller efter varje användning, speciellt om yxan är några år gammal. Kontrollera också att skaftet sitter ordentligt fast i skafthålet på huvudet utan glapp.

        Yxor bör förvaras torrt men inte för varmt eftersom värme gör att skaftet riskerar att torka ut och krympa i yxhuvudet, vilket kan göra att det börjar glappa. Om din yxa har ett oljat skaft är det bra att olja in det med jämna mellanrum för att skydda det mot fukt och torka. Lackade skaft kan vara bra att slipa ner och lacka om när lacken börjar nötas bort.

        Eggskydd av läder

        Läder mår bra av regelbunden smorning som skyddar mot torka och fukt. Ge eggskyddet en vända läderfett eller lädervax då och då. Använd inte för mycket och torka bort överflöd som annars kan ge upphov till röta eller dålig lukt med tiden. Om eggskyddet har blivit blött så kan du lägga det på tork innan du sätter det på yxan igen.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress