Flyg fram över isarna med långa kraftfulla skär. Med rätt åkteknik på långfärdsskridskor blir ansträngningen mindre och naturupplevelsen desto större.
När isarna lägger sig på våra sjöar och längs kusterna är det många som tycker om att snöra på sig turpjäxorna och långfärdsskridskorna och ge sig ut. Genom att vässa din åkteknik märker du snart att det krävs mindre energi för att ta sig framåt och upplevelsen på utflykten blir större. Vi har samlat de viktigaste grunderna för en bra åkteknik på långfärdsskridskorna, från rätt grundposition till hur man ska tänka när man åker i motvind. Kom ihåg att lära dig om issäkerhet innan du ger dig ut och njuter.
En energieffektiv teknik börjar alltid med att hitta rätt grundposition. Ställ dig med aningen böjda knän och lätt krummad rygg. Det kan se ut som dålig hållning – men kommer att hjälpa dig att hålla bålen stabil när du åker. Tänk att du ska böja på knäna och krumma ryggen så att det blir en lodrät linje igenom axel, knä och tår. För bästa åkteknik ska tyngdpunkten ligga rätt ner i hålfoten.
Det finns ett par principer under långfärdsskridskoåkning. Den perfekta benrörelsen kan beskrivas som att rita stora bokstaven D med högerbenet och en spegelvänd version för vänsterbenet. Trycket ska ligga på mitten av foten när du skjuter ifrån rakt ut åt sidan. Hela skenan ska lämna isen samtidigt innan du för tillbaka foten i en lugn och fin halvcirkel och sätter ned den så nära den andra foten som möjligt, ”hälkyssen”.
Sträva efter att behålla den lite ihopkrupna positionen genom hela skäret, och rör inte kroppen upp och ned – det tar på krafterna. Gör långa, mjuka skär som ger musklerna tillfälle att återhämta sig. När du vänder dig om ska spåren helst se ut som ett utsträckt S. Hitta ett avslappnat sätt att hålla ispikarna (ihopsatta) utan att korsa armarna (risk för armbrott om du ramlar).
Avstå inte från att ge dig ut på isarna bara för att det blåser. Det finns flera trick som gör motvindsåkning lättare. Gör luftmotståndet så litet som möjligt genom att böja knäna ordentligt och fälla fram överkroppen. Många mindre erfarna åkare väljer att ta fram pikarna och börja staka när det blir motvind – då blir man ett större vindfång och förlorar i stället energi.
Text: Andreas Björkman
Våra toppmärken