Resa

Att resa är ett underbart sätt att lära sig nya kulturer - och sig själv. Det är en sak att läsa om andra kulturer men en helt annan sak att uppleva dem på plats. Det enda man kan vara s...

Resa

Att resa är ett underbart sätt att lära sig nya kulturer - och sig själv. Det är en sak att läsa om andra kulturer men en helt annan sak att uppleva dem på plats. Det enda man kan vara säker på som förstagångsresenär är att det med största sannolikhet inte kommer att vara som man tänkt sig. Det är dock inget fel med det. Tvärtom. Det oväntade är en del av resandets njutning. Ju bättre förberedd du är desto lättare är det att klara av oväntade små incidenter. Själva förberedelserna är ju dessutom en del av resandets nöjen och det finns gott om litteratur och information på nätet att förkovra sig bland.

När du befinner dig långt bort från din egna invanda kultur gör du bäst i att inta en så ödmjuk och respektfull hållning som möjligt. Det kan vara lätt att bedöma företeelser efter sin egen kulturs mått, vilket hindrar dig från att förstå. En god regel är att vara öppen och bjuda på sig själv. Vi människor är trots allt ganska lika varandra. När man ser varandra som individer är det lättare att förstå och acceptera olikheter.

Att ha respekt för det land man reser till innebär också att man ser till att lämna så få spår efter sig som möjligt. Att man klär sig enkelt, att man är ödmjuk inför natur, kultur och religion. Att man inte köper souvenirer tillverkade av utrotningshotade djur eller växter.

Hur man väljer att färdas är en smaksak. Flyg, tåg, båt eller buss? Valet bör baserars på både plånbokens storlek, tiden och vad man vill få ut av resan. Om du ska resa långt kan det vara en god idé ta med sovmask, öronproppar och nackkudde. Res inte för tunt klädd eftersom det ofta är kallt på flyg.

Tänk på din säkerhet, lyssna på personer som besökt platsen tidigare och undvik områden som räknas som farliga. Ett stulet pass, väska, resecheckar eller andra värdesaker kan förstöra det som var tänkt som en trevlig kväll eller i värsta fall en hel resa.

Tips på produkter