/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Hanwag Tatra 
    KÄNGOR ATT LITA PÅ
    4 300 kilometer. 120 000 meters höjdskillnad. 5 månader. 1 par stövlar. Pacific Crest Trail (PCT) är en långvägsled som börjar i det sydvästra hörnet av USA vid gränsen till Mexiko och går hela vägen till Kanadas gräns. Det är en upplevelse som kräver både fysisk och mental uthållighet. När du passerar staterna Kalifornien, Oregon och Washington behöver du beslutsamhet, en äventyrlig anda och förmågan att gräva djupt. "Och helt pålitliga skor!"
    Sanna Wandtke, en ung illustratör från Hamburg, upptäcker precis vad det betyder att vandra genom vildmarken dag in, dag ut och hur viktigt det är att kunna lita på sin utrustning till 100%. Vandringen gick genom heta, dammiga öknar, vilda, rasande floder, heta dagar och frostiga nätter, klippiga klippor och snö.

    ”När jag läste om Pacific Crest Trail för första gången började mitt hjärta bulta och visste omedelbart: Jag vill göra det.”
    Sanna Wandtke

    Varma fötter

    Sanna visste att temperaturen i öknen skulle vara hög. Men sådär hög? Hennes första dagar på PCT i södra Kalifornien var svettiga och utmattande. Långa dagar direkt under den gassande solen, bärandes på 8 kilo vatten i ryggsäcken och hennes kropp hade definitivt inte vant sig vid vandringen än. Både Sanna och hennes kängor blev hårt prövade. Hon var ofta tvungen att stanna och lufta fötterna för att undvika att hennes svettiga hud skulle förvandlas till stora skavsår.  Men när terrängen blev tuffare och stenigare uppskattade hon greppet och stabiliteten kängorna gav och hennes fötter började sakta vänja sig vid att gå 3 till 4 mil per dag, som tur var helt utan skavsår. På vägen njöt hon av magiska landskap.

    Under sommarmånaderna kan temperaturen i Mojaveöknen stiga till cirka 45°C och i april, när Sanna var där, var öknen i full blomning. Kaktusarna pryddes av rosa, gula och gröna blommor och liknade en stilla konstinstallation på det platta ökengolvet. Efter några dagar börjar vandrarna som går PCT komma in i en behaglig rutin – sätta upp tältet, laga mat, sova, riva tältet, packa ihop, på med kängor och vandra, vandra, vandra. Gå, äta, sova, upprepa – detta är PCT-mantrat. Sanna hade lämnat civilisationen långt bakom sig, och äventyren låg framför henne.

    Mot strömmen

    Leden började stiga brant uppåt. Den platta ökenvandringen var förbi och nu väntade Sierra Nevada. Den imponerande bergskedjan innefattar stora höjdskillnader med snö som kan vara över 3000 meter höga även i juli. Sanna var inte orolig över själva snön men däremot oroades hon över snösmältningen. ”Vattendragen kan snabbt förvandlas till störtfloder och du vill verkligen inte ramla i, det kan bli slutet. Jag var tvungen att hitta mina egna vägar för att korsa dem utan att skada mig.” Sanna hade tur då det snöade mindre vintern innan. Både hon och hennes utrustning klarade sig oskadda genom alla vad. Den här delen av leden fick henne att inse hur viktigt det är med solidaritet mellan vandrarna på PCT. ”Du borde inte korsa de här typerna av floder ensam. Det är bättre att göra det i grupp så att man kan hjälpa varandra om något skulle hända.” På det viset hittade Sanna sin ”vandringsfamilj”. Tillsammans passerade de Kaliforniens vildmark och delar minnen som kommer bestå för resten av livet.

    Känslan av att sjunka

    Sierra Nevada, den höga bergskedjan i Kalifornien, består av många toppar över 4000 meter som fortfarande kan vara täckta med snö tidigt på sommaren. ”Vi brukade gå upp väldigt tidigt under den här delen av vandringen, ibland halv fyra på natten. Snötäcket är fortfarande fruset tidigt på morgonen och man kan ta sig fram snabbare med dubbar på kängorna.” Vad som händer om man ger sig ut för sent fick Sanna erfara den hårda vägen. ”Om du ger dig ut för sent värmer solen upp snön så att den blir mjuk och du sjunker ned i den, ibland ända ned till midjan!” Ögonblick som dessa var hon glad att hon hade kraftiga läderkängor. ”De kunde vara lite kalla när jag kom ut ur tältet och drog på dem på morgonen men de värmdes upp snabbt.” Hon berättar att hon aldrig blev riktigt kall om fötterna, till skillnad mot många av de andra vandrarna som valde lätta terränglöparskor och fick utstå de kalla vindarna som blåste igenom det tunna materialet hela dagen. När de tuffa kilometrarna med snö och is låg bakom henne väntade Oregon med sin unika flora och fauna.

    Hemmet är där tältet är uppslaget

    Efter en lång dag med tuff vandring är det en härlig känsla att slå upp sitt tält på en vacker plats i skogen och njuta av en varm lägereld. Det finns många idylliska platser att tälta på bland Oregons berg och skogar. ”Många startar PCT ensamma men ofta skapas grupper på vägen. Många av dem har problem som de vill förlika sig med, såsom ett dödsfall i familjen eller relationsproblem. De erfarenheterna man delar längs vägen skapar starka band mellan människor och binder dem samman som en familj. Min vandringsfamilj.”

    Bitterljuvt avslut

    En sprakande lägereld, en varm skål med Ramen-nudlar, intressanta konversationer… Vad var det som luktade? Kängorna! De var för nära elden och lädret skadades. Hon blir fortfarande irriterad när hon tänker på sitt försök att torka sina kängor. Som tur var skadades inte sulan och de kändes bra nästa dag. ”Återigen var jag nöjd över att ha mina robusta Tatra-kängor. De kan till och med utså att nästan bli offrade i lägerelden!”. Hejdå Oregon, hej………..

    Sista delen av vandringsleden går igenom staten Washington. Efter månader av vandring genom skog och öken väntade nya berg. Sannas äventyr tog henne till Kaskadbergen, en bergskedja som innefattar vulkaner liknande de som finns i Alperna. ”I början trodde jag att det var naturen som lockade mig till PCT men under vandringen insåg jag att det var människorna jag träffat på vägen som jag kommer minnas resten av livet.” De sista delarna av leden, precis innan gränsen mot Kanada, hade Sanna mycket tid att reflektera. Efter att ha vandrat nästan 430 mil märkte hon att hon fått lugn och ro i sinnet och insåg att man inte behöver mycket i livet för att vara lycklig: värme, skydd, mat, goda vänner och självklart – pålitliga kängor. Hon använde sina kängor i 169 dagar innan hon nådde målet den 22 september i Manning Park, Kanada.

    Sök – och du skall finna.


    Läs mer


    Läder är ett levande material som kräver omvårdnad. Har du ett par favoritkängor av läder är det värt att lägga lite tid och omsorg på dem för att förlänga livslängden och säkerställa funktion. 


    Torka rätt
    Läder är ett levande material som kräver omvårdnad. Har du till exempel ett par läderkängor är det värt att lägga lite tid och omsorg på dem för att förlänga livslängd och funktion. Ett par läderkängor ska till exempel aldrig snabbtorkas vid ett värmeelement, eller för nära elden.
    Den höga värmen riskerar att torka ut lädret och förstöra limningen mellan materialdelarna. Låt hellre kängorna torka i vanlig rumstemperatur, gärna med istoppat tidningspapper som tar upp mycket fukt.
     
     
    Fett eller vax?
    Läderprodukter, framför allt kängor, behöver behandlas helst med både fett och vax i omgångar. Även läderkängor med Goretexmembran på insidan behöver behandlas. Fettet, lädersmorningen, används för att mjuka upp lädret och hålla det mättat – så det inte torkar och spricker. Vaxet lägger sig som ett skyddande skikt på ytan och gör att lädret bättre står emot väta. Vaxet jobbar du bäst in med fingrarna eller en mjuk trasa, använd små cirkelrörelser. Glöm inte att först rengöra kängorna med en fuktad trasa eller ljummet vatten och en borste. Ta bort skosnörena så att du även kommer åt plösen ordentligt och fetta gärna in metallhakarna på kängan, så rostar de inte. Har kängan en ruggad yta, som nubuck eller mocka, så behövs en särskild impregnering för just de materialen om du vill behålla känsla och textur. Behandla gärna kängorna på kvällen så lädret hinner mättas under natten, ifall du ska använda dem nästa dag. Fråga i butiken efter rätt produkter just för din kängmodell. 

    Reparera
    Alla Hanwags kängor är omsulningsbara. 
    Kängor och lågskor: 999 kr

    Välkommen in i våra butiker så hjälper vi dig! 

    Vårda dina kängor 
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress