Färg på flugan är valfri men i många stunder avgörande för ett lyckat skitfiske. I mina flugaskar har jag en uppsättning av olika färgkombinationer och storlekar. I denna beskrivning använder jag gul och brun dubbing, där det bruna får efterlikna huvud/thorax. Det här färgmönstret fiskar ofta bra vid dagsländeläckningar då färgerna imiterar dagsländans ljusa kropp och mörka thorax. 

Ingridienser:
Dubbing, tupphackel och krok #12. 

 

1. Börja med att binda bindtråden på kroken. Jag börjar ofta vid huvudet eller mitt på kroken och virar sedan bindtråden mot krokböjen. Klipp av änden av tråden. 

  

2. Bind fast tupphacklet med änden mot bakre delen på kroken. Dela gärna på fjäderns strålar likt ett V, för att på ett enklare och snyggare sätt binda fast fjädern. klipp av överskottet som nu pekar framåt. Notera att en fjäder ser olika ut på ovan och undersida, där den konkava undersidan är ljusare och den konvexa mörkare och lite glansigare. I kommande bindbeskrivningar ska jag visa exempel på skillnaden. I detta fall väljer jag att binda in mitt hackel med den mörkare sidan framåt mot kroköglan. 

  

3. Gör en ögla av bindtråden och bind fast öglan. Snurra sedan bindtråden framåt mot ca 2/3 av krokens kropp. I öglan fördelar jag ut min första dubbing, den gula. Tvinna sedan öglan med hjälp av dubbingsnurra tills det ser ut som en jämn lurvig tråd. Hela detta steg går även att göra med hjälp av dubbingvax istället för att göra ögla.

  

4. Bind in den gula dubbingen till 2/3 av krokens kropp, där bindtråden bör vara nu. Bind in den bruna dubbingen nästan hela vägen fram till kroköglan. Lämna dock någon millimeter till kroköglan för en fin avslutning på flugan. 

  

5. Nu är det dags att binda in hacklet. Tag hacklet med hjälp av hackeltången och snurra fjädern framåt med jämna avstånd mellan varven. Avsluta med att binda fast hacklet med bindtråden vid krokögat. Klipp av överskottet. 

 

6. Avsluta flugan med en whipfinish knut och lacka knuten för en hållbar fluga. Man kan välja att nöja sig nu, med en väldigt fluffig fluga som kommer flyta högt. Men denna variant ska trimmas!

 

7. Försök fördela ut hacklet med fingrarna så att det mesta materialet hamnar längs sidorna på flugan. Trimma sedan bort hacklet ovan och under flugan med saxen. 
    Flugan kommer nu ligga på ytfilmen med hela kroppen och fiska som om den vore kläckande, äggläggande eller död dagslända. 

8. Skitfiske!