Tommy Sundström - Fiskeexpert

Tommy Sundström - Fiskeexpert

"En riktig spinnrulle behövs"

Tommy Sundström jobbar som säljare på Naturkompaniet i Sickla (Stockholm). Hans stora intresse är fiske. Läs om Tommys fisketips och se vilken fiskeutrustning han tycker bäst om.

Du har fiskat sedan barnsben. Hur många dagar per år har det blivit som mest? Och var fiskar du helst?

–Alla semesterdagar och rätt många helger – totalt fyrtio-femtio dagar om året. Samt väldigt många kvällar.–Stockholms skärgård är mina favoritvatten. Här finns gädda, havsöring, abborre, gös. Allra helst mellanskärgården runt Värmdö. En fördel med att återvända till samma vatten är att man lär sig var fisken brukar stå. Sedan spelar förstås väder, vind och vattentemperatur med mera in.

Finns det allroundspön som passar för nybörjare?

– Folk som fiskar mycket brukar samla på sig ett gäng olika spön, men ett allroundspö kan räcka i början. Då bör det vara 240 centimeter långt, så att det klarar att kasta iväg beten på 15–40 gram.

Och om man vill fånga gammelgäddan i sommar, vad behöver man då?

– Du behöver en riktig spinnrulle, till exempel en Ambassadeur från Abu, och ett kraftigt spö för de riktigt stora wobblerna, som väger mellan 40 och 100 gram. Spöet bör vara minst 270 centimeter långt. En bra ståltafs så att inte gäddan biter av linan är bra att ha, och en tång för att lossa kroken ur käkarna.
–Den moderna sportfiskaren släpper tillbaka det mesta som han eller hon fångar. Därför använder många sportfiskare en ”lipgrip” istället för håv. Med den kan du gripa tag i fiskens underkäke. Lär du dig att hantera en lipgrip så är det mycket lättare att släppa tillbaka fisken oskadd i vattnet.

Kommentarer