Framför dig ligger vita böljande vidder som gnistrar under vårsolen, parallellerna till sommarens vandringar, kajak och segelturer är många, framförallt frihetskänslan. Du tar ett stavtag och d...

Framför dig ligger vita böljande vidder som gnistrar under vårsolen, parallellerna till sommarens vandringar, kajak och segelturer är många, framförallt frihetskänslan. Du tar ett stavtag och det välbekanta ljudet av skidor som skär genom den kalla och lätta snön hörs som ljuv musik i omgivningen. Du tar dig fram för egen maskin och känslan av att vara ett med naturen är total.

Det är minusgrader ute men solen värmer dina kinder. I ryggsäcken finns en termos med varmvatten, chokladpulver och ostmackor som väntar på att plockas fram vid nästa rast. På kartan har du hittat en lämplig rastplats som är skyddad men som ändå har en vidunderlig vy över fjällvärlden. Efter rastplatsen väntar ytterligare 2 timmars tur innan du är framme vid tältplatsen.

Lars som sköter kartan säger att det blir ett par hundra meter stigning genom ett pass fram till rastplatsen. Ni stannar upp och tar fram stighudarna, väl monterade är det inga problem utan ni ”promenerar med enkelhet på skidorna uppför slutningen”. Väl framme tas spaden fram och en sittplats grävs ut, liggunderlaget breds ut, förstärkningsplagget tas på och med en kåsa varm choklad i handen så njuter ni av den friska luften och den sagolika fjällvärld som breder ut sig.

Att gå på tur är som vi beskriver det helt fantastiskt och ni är säkert många som känner igen er i beskrivningen och längtar till er nästa tur. Man ska dock vara ödmjuk inför turen och medveten om att vädret snabbt kan växla och att man genom kunskap och rutin kan bege sig på längre och längre turer.

Turskidor

Ska du gå på tur med ryggsäck eller pulka och både på led och i obruten terräng så är det turskidor du ska använda. En turskida ska ha stålkant för att underlätta åkning utför, på skare eller vindpinade snömassiv samt vid skrå dvs åkning längs med en höjdkurva. Skidan bör vara minst 50-60mm bred och 15-30cm längre än dig själv för att ge bärighet i lössnö. Ju bredare skida desto kortare skida kan man använda. När du ska välja skidor så fundera på hur mycket din ryggsäck kommer att väga och testa spannet på skidorna utifrån det. Du ska kunna dra ett papper under spannet när du står på skidorna med packning på, när du trycker till så ska däremot pappret fastna.

Stavar

Hållbarheten på stavarna är mycket viktig och de måste vara av hög kvalitet. En bruten stav kan ställa till med stora besvär. Stavarnas längd är lite individuell men bör räcka upp till armhålan. Trugans storlek varierar men i ju mer obruten terräng du ska tura desto större bör den vara för ökad bärighet i djupsnö. De flesta modeller vi säljer har utbytbar truga. Brodden (spetsen) på staven ska vara av hårdmetall för att ge fästa på is. Handtaget ska vara av ett material som inte leder kyla tex kork eller plast och handremmen ska vara justerbar beroende på vilken tjocklek på handskar du använder.

Bindningar

Det finns två olika sorters bindningar för turåkning, kabel och tåbindning. Kabelbindningen är mycket säker i sin funktion och är populär vid längre turer, expeditioner och då det är mycket utförsåkning. En tåbindning är enkel i sin funktion och lätta att använda, de lämpar sig för turer på led och kortare turer i obruten terräng som inte är allt för kuperad.

Pulka

Om du ska på en längre tur är pulka ett mycket bra alternativ till ryggsäck eller som komplement till ryggsäck. Många väljer att kombinera en pulka i vilken den tunga utrustningen förvaras med en liten ryggsäck där ombyte packas. Ska du transportera tung utrustning till ett basläger eller en stuga så är pulka överlägset. Det är betydligt lättare att dra än att bära och du svettas mindre. Pulka är också ett mycket bra säkerhetsredskap då man kan transportera tex en skadad person i den.

Packa pulkan med låg tyngdpunkt och lätt baktung. Packa absolut inte för högt då pulkan lättare kan tippa. Se till att kapellet stängs ordentligt så att inte snö driver in i packningen. Vid pulkdragning i djupsnö så underlättare det om en eller flera kamrater spårar framför pulkdragaren så att det blir 3 skidspår, då glider pulkan lättare. Ett bra tips är att fästa en lina i bakkant på pulkan så att en person kan åka bakom och hjälpa till att bromsa i utförslöpor. Glöm inte stighudarna, de är nödvändiga vid stigningar genom att draget/tyngden kommer bakifrån och inte uppifrån.

Tips på produkter