Alla kan klättra

Alla människor kan klättra. Man behöver inte vara speciellt sportig eller vältränad för att göra det; man klättrar helt enkelt efter sin egen förmåga. Vem s...

Alla kan klättra

Alla människor kan klättra. Man behöver inte vara speciellt sportig eller vältränad för att göra det; man klättrar helt enkelt efter sin egen förmåga. Vem som helst kan börja. Fast egentligen börjar man inte klättra - man fortsätter bara med det man en gång började som barn. De flesta barn älskar ju att klättra på alla möjliga och omöjliga ställen. 
Klättring handlar till stor del om att lösa problem och fatta beslut. Problemen kan vara enkla eller nästan omöjliga. En del kan jobba på ett problem i flera år. Hur flyttar jag handen nu, hur flyttar jag foten. Man klättrar med armar och fötter men klättrar också med huvudet.

Den utrustning man använder vid klättring är främst säkerhetsutrustning. Någon annan speciell utrustning behöver man egentligen inte. Upplevelsen ligger som du säkert redan förstått inte i tillbehören.

Klättring kan vara adrenalinstint, farligt och expeditionsartat men det är också en social och motionsberikande träningsform. Sport, bouldering och inomhusklättring växer så det knakar i Sverige. Det finns många klättergym runt om i Sverige och även mängder av sportklättrarområden där man kombinerar friluftsliv med klättring. Det finns många klätterskolor och du kan med fördel vända dig till Svenska klätterförbundet för mer information om lokalklubbarna. Fördelen med SKF's kurser är att det är utbildade instruktörer enligt Svenska klätterförbundets normer. SKF anordnar även Kebkurser och Dolomitkurs i riktigt stora berg.

För dig som precis blivit biten av klättring, har vi flera bra startpaket att erbjuda.
För komma till utrustningen, se vår klätteravdelning.

Guider

Tänk på

Tips på produkter