Matkreatör: Hanna Olvenmark
2 portioner. Tidsåtgång ca. 20 min
Bönor
3 dl svarta bönor, kokta0,5 dl bönspad eller vatten1 st lagerblad1 tsk spiskummin1 tsk paprikapulver½ st grönsaksbuljongtärning
Salsa
1 tomat2 dl fryst mango1 msk fryst eller färsk koriander½ rödlök1 msk limesaft
Tortillabröd
2 dl vetemjöl0.5 tsk bakpulver0.5 tsk salt0.5 msk raps- eller olivolja2-3 msk vatten
Hemma:
Lägg alla kryddor i en burk. Blanda ihop de torra ingredienserna till bröden, och lägg i en burk eller påse.
Gör salsan:
- Hacka tomat, lök och lägg i en burk med fryst mango. Mangon behöver inte tinas men dela gärna bitarna så att de blir lite mindre.
- Blanda med lite hackad koriander och limesaft.
Ute:
- Tänd stormköket och ställ på ett av kärlen. Blanda ner bönor, vatten/bönspad, alla kryddor och låt koka ihop på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då så att det inte bränns fast.
- Blanda i olja och vatten i påsen eller burken med mjölblandningen i. Kavla eller tryck ut tortillabröden till runda bröd. T. ex. vattenflaskan fungerar fint som kavel.
- När bönröran kokat klart: ställ åt sidan och ställ på stekpannan istället. Stek bröden i torr stekpanna så att de får färg på båda sidor.
- Servera med bönröran, salsa och eventuellt någon fraiche om du vill ha med det.