Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Logga in/bli medlem för att ta del av dina erbjudanden »

        NATURBONUSEN 2024

        Årets tema: Svenska vandringsleder

        Varje år går en del av intäkterna från Naturkompaniets kundklubb till utvalda organisationer och projekt som skyddar natur och miljö och som stärker friluftslivet i Sverige. Med årets Naturbonus kommer vi att ha delat ut över 26,5 miljoner kronor. År 2024 har vi valt att stötta verksamheter som arbetar för att främja våra svenska vandringsleder. I år delas 3,5 miljoner ut till upprustning av 12 stycken vandringsleder. Ca 13% av vinstsumman går till kunskaps-och informationsdelning för respektive projekt, bedriven av Naturkompaniet i samrådan med projektavsvarig.

        – Vandring ligger Naturkompaniet väldigt varmt om hjärtat och bra vandringsleder är både bra för folkhälsan och ger oss möjligheten att uppleva Sveriges fantastiska natur. Vi vet att det finns ett stort behov av upprustning av vandringsleder i hela landet och därför hoppas vi att Naturkompaniet genom Naturbonusen kan vara med och långsiktigt säkra kvaliteten på vandringslederna. Tack vare våra trogna kunder kan vi nu stötta vandringsleder som är i behov av upprustning på olika sätt, säger Jennie Holmström, projektledare och ansvarig för Naturbonusen.

        Vinnare av Naturbonusen 2024

        • Solanderleden
        • Isälvsleden
        • Höga kustenleden
        • S:t Olavsleden
        • Gästrikeleden
        • Upplandsleden
        • Sörmlandsleden
        • Östgötaleden
        • Kroppefjällsleden
        • Bohusleden
        • Smålandsleden
        • Skåneleden

        Foto: Solanderleden

        Aktör: Solanderleden ideell förening

        Vandringsled: Solanderleden

        Föreningens syfte är att ansvara för underhåll och utveckling av Solanderleden, en 24 mil lång led som sträcker sig genom kustlandskapet mellan Piteå och Luleå. Bland annat genomförs ommärkning, slyröjning och underhåll. Tack vare Naturbonusen kan föreningen påbörja projektet ”Vandringsled för alla året om” med målet att ta fram riktlinjer för dels en snöskovandringsled, dels en familjeled. Projektet vill bli en förebild för andra ledutvecklingsprojekt.

        Foto: Amanda Sveed/Visit Umeå

        Aktör: Friluftsfrämjandet Vindeln

        Vandringsled: Isälvsleden

        Isälvsleden drivs av ideella krafter inom Friluftsfrämjandets lokala avdelning i Vindeln. Leden är 60 kilometer lång och har stort behov av upprustning av stugor och vindskydd längs vägen. Tack vare Naturbonusen kan torvtaket på övernattningsstugan och samtliga torvtak på vindskydden bytas ut eftersom de i dagsläget inte håller tätt och därmed utsätter timret för vatten vilket medfört röta.

        Foto: Linda Åkerberg

        Aktör: Region Västernorrland

        Vandringsled: Höga kustenleden

        Sedan några år är avdelningen Regional utveckling på Region Västernorrland ansvariga för utvecklingsarbetet för Höga kustenleden. Tack vare Naturbonusen kommer man ha möjligheten att höja standarden på befintliga vindskydd och övernattningsstugor, bland annat genom att installera solpaneler och batterier på vindskydd och solvärmefläktar i stugorna. Det ger möjlighet för besökare att ha belysning och ladda sin utrustning. Utöver det kommer det att byggas ett helt nytt vindskydd längs leden.

        Foto: Göran Strand

        Aktör: Östersunds kommun

        Vandringsled: S:t Olavsleden

        Tillsammans med Sundsvall och Trondheims kommun arbetar Östersund med utvecklingen av pilgrimsleden S:t Olavsleden. I takt med att antalet vandrare ökar år för år växer också behovet av upprustning. Med hjälp av Naturbonusen kommer man att kunna bygga en ny övernattningsstuga, flera nya rastplatser, nya toaletter och även rusta upp spänger längs med leden. Genom att bygga fler övernattningsstugor minskar man också camping på olämpliga platser och den negativa påverkan som det har på naturen.

        Foto: Joakim Helmbrant

        Aktör: Sandvikens kommun

        Vandringsled: Gästrikeleden

        Sandvikens kommun är en av flera kommuner som arbetar med underhåll och upprustning av vandringsleder i Gästrikland, däribland Gästrikeleden och Högboleden. Med Naturbonusens hjälp kan kommunen bygga räcken spänger, broar och vindskydd läng både Gästrikeleden och Högboleden. Dessutom kommer eventuellt markarbete att utföras för att öka göra lederna mer tillgänglighetsanpassade.

        Foto: Upplandsleden

        Aktör: Upplandsstiftelsen

        Vandringsled: Upplandsleden

        Upplandsstiftelsen har varit huvudman för Upplandsleden i över fyrtio år. Leden är i dag 55 mil lång och går igenom länets åtta kommuner, från Mälaren i söder till Dalälven i norr. Tack vare Naturbonusen kan Upplandsstiftelsen skapa en bättre vandringsupplevelse längs Upplandsleden, bland annat genom att förbättra fem rastplatser genom att rusta upp vindskydd, reparera eller byta ut eldstäder, bänkar och rastbord och bygga vedförråd.

        Foto: Sörmlandsleden

        Aktör: Föreningen Sörmlandsleden

        Vandringsled: Sörmlandsleden

        Sörmlandsleden är en ideell förening som underhåller och utvecklar en runt 100 mil långa leden som sträcker sig genom stora delar av Sörmland. Tack vare Naturbonusen kommer Sörmlandsleden bland annat att totalrenovera vindskyddet på etapp 23:2 vid sjön Hedsjön. Vindskyddet är i dag mycket slitet på grund av besökstryck från vandrare, familjer och skolklasser i området.

        Foto: Josefine Schön

        Aktör: Region Östergötland

        Vandringsled: Östgötaleden

        Östgötaleden är Sveriges längsta låglandsled på totalt 150 mil fördelat på 130 etapper. Med ett ökat intresse för vandring och naturturism ser Östgötaleden ökade krav på den fysiska leden. Tack vare Naturbonusen kommer Östgötaleden kunna upprustas med nya vindskydd, grillar, bänkar, påsholkar (Håll Sverige Rent), komposttoaletter och kultur/naturmiljöskyltar. Detta ger bland annat en bättre möjlighet för vandrare att övernatta på ett bättre sätt längs leden.

        Foto: Kroppefjällsleden

        Aktör: Västkuststiftelsen

        Vandringsled: Kroppefjällsleden

        På uppdrag av Västar Götalandsregionen är Västkuststiftelsen ansvarig för utveckling av vandring i samarbete med regionens 49 kommuner. Stiftelsen är bland annat huvudman för vandringslederna som finns i regionen. Tack vare Naturbonusen kan Västkuststiftelsen göra det möjligt för kommuner att bygga vindskydd längs Kroppefjällsleden som sträcker sig genom ett av Västsveriges största vildmarksområden, Kroppefjäll. Det rör sig om ett vindskydd vid Buxåsen i Vänersborg och ett vid Ragnerudssjöns branter i Färgelanda.

        Foto: Lukasz Warzecha

        Aktör: Västkuststiftelsen

        Vandringsled: Bohusleden

        Västkuststiftelsen är på uppdrag av Västar Götalandsregionen ansvarig för utveckling av vandring i samarbete med regionens 49 kommuner. Stiftelsen är bland annat huvudman för vandringslederna som sträcker sig genom Västsverige. Tack vare Naturbonusen kan Västkuststiftelsen möjliggöra för kommuner att bygga tre vindskydd med eldstäder och någon toalett som kommunerna annars inte skulle ha råd med. Detta sker längs Bohusleden, Vildmarksleden, Sjuhäradsleden och Kroppefjällsleden.

        Foto: Patrik Svedberg

        Aktör: Kommunal utveckling Region Jönköpings län

        Vandringsled: Smålandsleden

        Totalt tretton kommuner samverkar kring Smålandsleden. Smålandsleden består av ett antal mindre leder som totalt erbjuder 90 mil vandring. Tack vare Naturbonusen kommer ett antal bekvämligheter längs med leden att kunna byggas. Bland annat ett vindskydd med utedass i Gnosjö och ett vindskydd inklusive grillplats på Höglandsleden (en del av Smålandsleden) i Vaggeryd.

        Foto: Apelöga

        Aktör: Stiftelsen skånska landskap

        Vandringsled: Skåneleden

        Stiftelsen ansvarar för att förvalta Skåneleden på uppdrag av Region Skåne som är ledens huvudman. Under 2023 och 2024 har Skåne påverkats mycket negativt av stormar och översvämningar – längs de södra och östra delarna av kusten har stora delar av vandringsleder förstörts. Att återställa lederna är kostsam. Tack vare Naturbonusen kan delen av Skåneleden som går i Kristianstad och Trelleborg återställas eller flyttas och kompletteras med alternativa dragningar.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress