Matkreatör: Hanna Olvenmark | Fotograf: Johanna Jonsson
250 g torkade gula ärtor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1–2 msk varmt vatten
1/2 dl fryst persilja
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk sambal oelek
2 msk jordnötssmör/tahini
Salt och peppar
Olja för stekning
Hemma:
• Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar
• Hacka gul lök och vitlök grovt. Lös upp buljongtärningen i vatten. Häll av vattnet från ärtorna och mixa
tillsammans med lök, vitlök, buljongen, persilja, torkade kryddor, sambal oelek och jordnötssmör/tahini till en helt
slät smet.
Såsen
2 vitlöksklyftor
2 dl yoghurt
1 msk tomatpuré
1/2 tsk sambal oelek
salt, peppar
Hemma:
• Riv/pressa vitlöken och blanda i yoghurten med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Tortillabröd
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl vatten
1/2 msk raps-eller olivolja
Hemma:
• Blanda ihop de torra ingredienserna.
• Packa valfria tillbehör, ex grönsaker, fetaost mm.
Ute:
• Blanda vatten och olja med de torra tortillaingredienserna. Knåda till en deg. Dela degen i fyra delar och kavla ut till runda, platta kakor.
• Tänd stormköket. Stek tortillabröden i torr, het stekpanna. Vänd när de fått färg. Förvara i handduk så torkar de inte. Hetta upp olja och skopa upp falafelsmet till bollar eller biffar med en sked och stek tills de är gyllenbruna. Servera med bröd och tillbehör.
Våra toppmärken