/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    VÅRDA & REPARERA

    Gå ut, slit, vårda – upprepa. Att använda och slita på sin friluftsutrustning är det bästa sättet att nyttja resurserna som lagts ned i en produkt. Här har vi samlat våra guider för att du själv ska kunna ta hand om din utrustning, så att den håller så länge som möjligt.
    TVÄTTA & IMPREGNERA SKALPLAGG

    Det är väldigt viktigt att du underhåller ditt membranplagg, annars kan porerna med tiden täppas igen av svett­ och smutspartiklar. Tvätta enligt tillverkarens instruktioner och torktumla på låg värme. Värmen återaktiverar yttertygets impregnering, men du kan behöva förstärka med impregneringsspray. Att ge plagget ökad livslängd är bra både för plånboken och miljön. 

    LÄS MER » 


    FIXA DRAGKEDJAN 

    Att dragkedjor går sönder är tyvärr inte ovanligt. Om dragkedjan inte håller ihop ordentligt är risken stor att släden har gått sönder. Använd en tång och knipsa bort dragkedjestoppet högst upp. Trä på en ny släde och kläm försiktigt fast ett nytt stopp med tången. Har dragkedjan tappat tänder behöver hela bytas ut. Den händige kan göra det själv genom att sprätta bort den gamla dragkedjan och sy dit en ny. Annars lämna in till exempelvis skräddare eller reparationstjänst.

    LAGNINGSKIT FÖR DRAGKEDJA »


    LAGA DUNJACKAN

    Dunjackor och sovsäckar har ofta tunna, känsliga yttertyg. En glödloppa från elden eller en vass kvist kan lätt göra ett hål eller en reva där dunet riskerar att komma ut. Tillfälligt går det att laga med en bit silvertejp. Se till att peta in dun som sticker ut innan du tejpar. För en mer permanent lagning så finns det färdiga lagningslappar att köpa. Klipp till lappen så att den täcker hålet med lite marginal. Lägg jackan eller sovsäcken så platt som möjligt, ta av skyddsfilmen på lagningslappen och fäst den på tyget.

    LAGNINGSLAPPAR I OLIKA MATERIAL »

    TA HAND OM SKOR & KÄNGOR

    När du köper ett par skor eller kängor hos oss så har du investerat i en kvalitetsprodukt. För att de ska motsvara dina förväntningar på livslängd samt tåla tuff användning, bör du vårda och ta hand om dem. Harald i filmen ger dig goda råd för hur du ska ta hand om dina kängor.

    LÄS MER »


    VAXA KLÄDER I G-1000

    Med Grönlandsvax kan du anpassa funktionen hos ditt G-1000-plagg efter väder och aktivitetsnivå. Mer vax ger ett tätare plagg som står emot regn och vind, och impregneringen ökar också slitstyrkan och livslängden. Med mindre vax får du ett svalare plagg med maximal ventilation. Du kan också ta bort vax genom att tvätta ditt plagg i 40 C°.

    LÄS MER »


    TA HAND OM HANDSKARNA

    Läderhandskar tvättas enklast och bäst genom att du tar på dig den ena handsken och tvättar med den lediga handen, använd vanlig tvål och ljummet vatten. Torka i rumstemperatur och låt helst handsken hänga i upprätt läge, till exempel upphängd i fingerdelen med klädnypa i en tvättlina eller på en torkställning. Återfukta gärna handskarna med läderbalsam med jämna mellanrum, det vårdar och mjukgör lädret samt ger en vattenavstötande effekt. Tänk på att ljust skinn kan bli lite mörkare när du fettar in det.

    LÄDERBALSAM »

    TA HAND OM TÄLTET
    Ett tält kan ge dig många oförglömliga nätter ute i naturen. Men för att tältet ska hålla länge behöver du ta hand om det under tiden. Vi har samlat en rad tips – från placering av tältet till hur du rengör, vårdar och reparerar din trogna följeslagare efter varje äventyr.

    LÄS MER »


    TA HAND OM KÖKET

    Gas- och spritkök är oftast relativt underhållsfria, men se till att ha med reservdelar om du ska ut på en längre tur. Multifuelkök är väldigt tåliga, men kan sota igen. Ute i fält är det enklast att rengöra brännaren med en nål. På hemmaplan fungerar det bra att rensa med tryckluft. Se även till att anpassa kökets munstycke efter avsett bränsle för att bästa effekt.

    SERVICEKIT TILL FRILUFTSKÖK »


    LÄNGRE LIV FÖR RYGGSÄCKEN

    Plastspännen på ryggsäckar kan gå sönder efter en tid. Nya spännen finns att köpa i lösvikt och är ofta enkla att byta ut. Ibland krävs det lite sömnad för att fästa spännena. Om du inte har en tillräckligt kraftig symaskin själv går det ofta bra att lämna ryggsäcken till en skräddare eller skomakare för att få det fixat.

    RESERVSPÄNNEN »

    LAGA GUMMISTÖVLARNA

    Svamppromenad i läckande gummistövlar är inte kul, men gummi är ofta lätt att laga. Vilken metod som är bäst beror på vilken sorts gummi det är i stöveln. Riktigt gummi går att laga med cykellagningslappar. Se till att stöveln är rengjord runt hålet, rugga upp ytan med lite sandpapper innan du smetar på ett tunt lager solution. Låt torka något och fäst sedan lagningslappen noggrant. Om stöveln är tillverkad i något blandmaterial, så finns olika typer av gummiklister som exempelvis Rubberfix.

    ALLT FÖR STÖVELVÅRD »


    LAGA LIGGUNDERLAGET

    Ett läckande liggunderlag är en mardröm ute på tur. Ha alltid med dig ett lagningskit som passar ditt liggunderlag. Vilken typ av lagning du ska använda beror på liggunderlagets material. Till vissa finns självhäftande lagningslappar, till andra behövs klister. Om läckan är svår att hitta: blås upp liggunderlaget, vik det dubbelt för att öka trycket och sänk ned i vatten tills du ser var det bubblar. Rengör noga kring hålet. Ofta följer det med rengöringsmedel med lagningskitet. Klipp till en lagom stor bit av lagningslappen och fäst den noggrant enligt instruktionerna.

    LAGNINGSKIT FÖR OLIKA MATERIAL »


    TVÄTTA ULLPLAGGEN

    Ullens naturliga fetthalt är en viktig del av materialets goda egenskaper. Ett vanligt tvättmedel löser upp fett – vilket alltså påverkar ullen negativt. I dag kan många ullplagg tvättas i maskin, men var noga med att följa tvättråden. Och tvättar du för hand, så låt inte plaggen ligga i blöt för länge. Efteråt kramar du ur vattnet med en handduk, inte genom att vrida ur, och låter plagget plantorka.

    TVÄTTMEDEL FÖR ULL »

    LAGA SKALPLAGG

    Skalbyxor och jackor som har fått en reva bör lagas snabbt så att inte hålet blir större. Temporärt fungerar silvertejp ofta bra, men sedan är det bra att göra en mer permanent reparation. För att säkra vattentätheten är det bra att laga skalplagg både från insidan och från utsidan. Börja med insidan och fäst en lagningslapp som håller ihop revan. Fäst sedan en lagningslapp även på utsidan. Rundade hörn på lappen gör att den sitter bättre.

    VATTENTÄT LAGNINGSLAPP »


    ÅTERVINN UTTJÄNTA FRILUFTSKLÄDER

    Med vård och reparation kommer dina prylar kunna hänga med på många äventyr, men till sist kan det vara dags för en uppdatering. Då kan du lämna in dina uttjänta friluftskläder och skor hos oss på Naturkompaniet. Vi samarbetar med I:CO som är ett av de ledande internationella företagen inom återvinning. De ser till att det du lämnar in på bästa möjliga sätt kommer till användning igen – antingen på andrahandsmarknaden eller i form av materialåtervinning. 

    LÄS MER »

    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress