Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    REA - kläder & utrustning »

    Vårda & reparera

    Det är något speciellt med jackan eller tältet som har hängt med länge. Följeslagare du litar på och som har varit med att skapa oförglömliga minnen. Att använda och slita på sin friluftsutrustning är det bästa sättet att nyttja resurserna som lagts ned i en produkt, men även riktigt bra prylar behöver lagas ibland. Här har vi samlat våra tips kring hur du vårdar och reparerar dina friluftskläder och utrustning så att den håller så länge som möjligt.

    Få hjälp i butik

    Behöver du få hjälp med att vårda och reparera dina saker är du alltid välkommen till någon av våra butiker. I alla Naturkompaniets butiker finns ett stort utbud av lagningslappar och reservdelar, vi hjälper dig gärna att hitta rätt. Vi svarar också gärna på frågor om hur man bäst tar hand om sin utrustning och sina friluftskläder som till exempel hur man bäst tvättar, vaxar, impregnerar eller lagar just ditt favoritplagg.

    Alla butiker erbjuder en hel del tjänster som förlänger livet på dina friluftsprylar. Här är några exempel på saker vi kan hjälpa till med, men det kan skilja från butik till butik:

    • • Vaxning av G-1000 kläder, Barbourjackor och kängor
    • • Tvätt och impregnering
    • • Uppläggning av byxor
    • • Mindre lagningar
    • • Slipning av knivar och yxor
    • • Montering av skidor och skridskor

    Se mer info på din butiks egen sida och varmt välkommen att ta kontakt med din butik för mer information.

    Naturkompaniets butiker

    Laga skalkläder

    Skalbyxor och skaljackor som har fått en reva bör lagas snabbt så hålet inte blir större. Silvertejp fungerar som en nödlösning när du är ute, men för att säkra vattentätheten bör du laga skalkläder både på in- och utsidan så snart du kommit hem. Klipp till en lagningslapp som är något större än området du vill laga. Runda hörnen så undviker du att lappen flikar upp sig. Fäst lagningslappen på insidan så den håller ihop revan. Sätt därefter en lapp även på utsidan.

    Köp lagningslapp

    Laga & vaxa Barbourjacka

    En vaxad jacka eller oljerock från Barbour behöver vaxas om regelbundet för att bibehålla sin slitstyrka och vädertålighet. Du kan vaxa den själv med Barbours vax eller lämna in den i någon av våra butiker så hjälper vi dig skicka den för omvaxning och/eller eventuell lagning, förlängning av ärmar m.m. Kom ihåg att denna typ av jacka aldrig ska tvättas i maskin eller kemtvätt utan endast vädras när du vill fräscha upp den. Kontakta oss gärna vid frågor.

    Köp vax från Barbour

    Laga gummistövlar

    Läckande gummistövlar är ingen höjdare, men gummi är ofta lätt att laga. Vilken metod som är bäst beror på vilken sorts gummi det är i stöveln. Riktigt gummi går att laga med lagningslappar för cykeldäck. Se till att stöveln är rengjord runt hålet och rugga upp ytan med sandpapper innan du lägger på ett tunt lager lim. Fäst sedan lagningslappen noggrant. Om stöveln är tillverkad i ett blandmaterial kan du använda olika typer av gummiklister, t.ex. Rubberfix, för att laga hål.

    Köp stövelvård

    Laga liggunderlag

    Ett läckande liggunderlag är en mardröm ute på tur så se till att ha ett lagningskit med dig. Vilken typ av lagning du ska använda beror på liggunderlagets material. Till vissa finns det självhäftande lagningslappar, till andra behövs klister. Om läckan är svår att hitta: blås upp liggunderlaget, vik det dubbelt för att öka trycket och sänk ned det i vatten tills du ser var det bubblar. Rengör kring hålet, klipp till lagningslappen och fäst den enligt instruktionerna.

    Köp lagningskit

    Laga ryggsäck

    Plastspännen på ryggsäckar kan gå sönder efter en tid. De är ofta enkla att byta ut och finns att köpa i olika modeller och storlekar i våra butiker. Om det är spännen vid fasta öglor på ryggsäcken som gått sönder kan du ersätta dem med spännen med urtagbara sidoskruvar för att undvika sömnad. Ryggsäckens dragkedjor är också utsatta för slitning, men det är inte alltid fel på själva kedjan. Ibland räcker det att byta löpare för att förlänga dragkedjans livslängd.

    Köp reservspännen

    Rengöra friluftskök

    Gas- och spritkök är oftast relativt underhållsfria, men se till att ha med reservdelar om du ska ut på en längre tur. Multifuelkök är väldigt tåliga, men kan sota igen. Ute i fält är det enklast att rengöra brännaren med en nål. På hemmaplan fungerar det bra att rensa med tryckluft. Se även till att anpassa kökets munstycke efter avsett bränsle för bästa effekt. Om du har problem med ditt friluftskök är du välkommen till någon av våra butiker så gör vi en felsökning.

    Köp servicekit
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress