Bagare & konditor: Roy Fares | Text: Andreas Björkman | Foto: Martin Stenmark
Den här årstiden tar jag gärna med lite pannkakssmet ut i naturen och gräddar pannkakor över öppen eld. Då förbereder jag så mycket som möjligt hemma så att jag verkligen kan njuta av den svala luften och färgskiftningarna i träden när jag är ute i naturen. Ett tips är att göra smeten dagen innan och låta den stå i kylskåpet, då får ingredienserna svälla och sätta smak ordentligt.
Amerikanska pannkakor
8-10 stycken
Ingredienser
- 4 ägg
- 300 g mjöl (5 dl)
- 14 g bakpulver (3 tsk)
- 5 g bikarbonat (1 tsk)
- 3 g salt (1/2 tsk)
- 60 g socker (3/4 dl)
- 15 g vaniljsocker (1 1/2 msk)
- 50 g smör
- 110 g ägg (2 st)
- 350 g filmjölk (4 dl)
Gör så här:
- Sikta alla torra ingredienser i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och vispa ihop det med ägg och filmjölk i en bunke.
- Tillsätt de torra ingredienserna och vispa till en slät smet. Låt stå 30 minuter i kylen.
- Värm en stekpanna på mellanhög värme, smörj pannan och klicka cirka 1/2 dl smet jämnt i mitten av stekpannan. Stek på 1 1/2–2 minuter. Vänd så fort pannkakan fått en fin gyllenbrun färg på undersidan. Gör samma sak på nästa sida!
Klassiska pannkakor
Ingredienser
- 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
- 9 g vaniljsocker (1 msk)
- 25 g strösocker (2 msk)
- 30 g smör (2 msk)
- 165 g ägg (3 st)
- 600 g mjölk (6 dl)
Gör såhär:
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och salt i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa i hälften av mjölken i de torra ingredienserna till en slät smet. Blanda i ägg, resten av mjölken och smält smör. Låt vila i kylen 30–60 minuter.
- Värm en stekpanna och klicka i lite smör. Häll i 1/2–1 dl smet i pannan, ju mer smet desto tjockare pannkakor. Låt smeten rinna ut jämt i stekpannan och vänd när botten fått en fin gyllenbrun färg.