Matkreatörer & fotografer: Forrest & Indiana D'Andreae
4 personer
Soppa
1 stor gul lök
1 morot
3 dl vitt vin
5 dl vatten
3 dl grädde
2 buljongtärningar
Krydda efter smak med salt, peppar & chiliflakes
Smör för stekning av löken
Fyll på med råvaror från skogens skafferi. Vi hittade:
Kirskål
Nässlor
Kantareller
Trattkantareller
Ca 10 st enbär
Eller välj andra smaker som du hittar i naturen och som du tror passar bra.
Gör så här:
- Fräs på lök, morot, kirskål och svamp i smör.
- Häll på vatten, vitt vin och grädde.
- Krydda efter smak med de kryddor du tagit med och det du hittat under dagen.
- Låt puttra till det blir en mustig soppa.
Fältugnsbröd med oliver & vitlök
1 påse torrjäst
6 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
1 msk socker
2 vitlöksklyftor
10 skivade oliver
En nypa flingsalt
En nypa oregano
Gör så här:
- Värm upp vatten så att det är fingervarmt.
- Blanda i jäst och socker. Låt stå i 5 minuter (passa på att hacka vitlök och oliver).
- Blanda i mjöl, vitlök, oliver, salt och oregano och knåda till en jämn deg.
- Låt jäsa i 1 timme.
- Olja din fältugn och lägg i degen.
- Sätt fältugnen på glöden och lägg glöd på locket (så att brödet får över- och undervärme).
- Vänd fältugnen mot elden med jämna mellanrum, håll koll på brödet och ta av när det ser klart/gyllenbrunt ut.
- Avnjut vid en vacker plats.