Matkreatör: Frida Ronge | Fotograf: Malin Fränberg
125 g sobanudlar
100 g bladspenat eller babyspenat
100 g blandad svamp
2 stjälkar salladslök
2 ekologiska ägg (koka i 6 minuter innan eller sojapickla, se recept nedan)
Matolja (1 tsk hackad chili eller chilipulver)
Buljong:
8 dl vatten
Ca 3 msk vit miso
2 st svampbuljongtärningar
2 msk rostade sesamfrön
Japansk soja
Gör så här:
• Koka upp vatten och blanchera spenaten, ta upp spenaten och tillsätt nudlarna och koka enligt instruktioner på paketet (brukar vara 4–6 minuter).
• Häll av vattnet och tillsätt lite olja så nudlarna inte klibbar ihop och lägg direkt upp i skålar.
• Rensa och stek svampen i matolja, när svampen är gyllenbrun lägg den åt sidan på en tallrik. Koka upp vatten i samma kastrull och tillsätt svampbuljongtärningarna och dra ner temperaturen när det kokar. Smaksätt buljongen med miso och soja (eventuellt lite chili), viktigt att inte buljongen kokar när man tillsatt miso. Skär salladslöken tunt.
• Lägg på den blancherade spenaten, stekt svamp, ägg, lök och rostade sesamfrön på nudlarna i skålen och tillsätt den varma misosvampbuljongen.
Sojapicklade ägg:
2 medelstora ägg
1 dl japansk soja
1 dl vatten
1 nypa chilipulver eller 1 bit färsk chili
1 hackad vitlöksklyfta 1 msk riven ingefära
Koka äggen i 6 minuter, spola under kallt vatten och skala dem. Blanda soja, vatten, chilipulver, vitlöken och ingefäran, lägg i äggen. Låt dem marinera i 10–12 timmar, packa äggen i en liten burk med cirka 4 msk av marinaden.