Matkreatör: Helena Hjort | Fotograf: Robert McNamee
Vildsvinsstek
1 kilo fransyska av vildsvin
1 st citron, rivet skal
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olja
Salt & peppar
• Salta och peppra köttet. Blanda citronskal, vitlök och olja och massera in i steken. Marinera i minst 4 timmar, gärna över natten. Tillaga steken i gjutjärnsgryta och lägg glöd på locket för jämn värme, tills köttet når en innertemperatur på 65 grader. Eller laga hemma i ugn i 125 grader. Låt vila cirka 10 minuter och slå sedan in steken i folie tills den kallnar.
Flatbread
5 dl grekisk yoghurt
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Salt
0,5 tsk kardemumma, malen
Gör så här:
• Blanda bakpulver, salt, kardemumma och mjöl. Tillsätt yoghurt och knåda samman, degen ska vara ganska kletig.
• Kavla ut degen till tunna kakor. Vänd och mjöla ofta. Grilla i en torr medelvarm panna, vänd när brödet får bruna fläckar. Bra temperatur får du om vedträna brinner lite halvt. Ta ditt första bröd och smaka en bit, så att du får koll på hur länge det ska grillas för att bli genombakat. Svep in i en handduk eller liknande medan du grillar resten.
Tillbehör: Senap, enbärsmajonnäs, vild sallad, äpple och havtornsmarmelad.
Gör så här: Skiva vildsvinssteken tunt. Bred ett lager senap och enbärsmajonnäs över hela brödet. Lägg sallad i en sträng i mitten, men lämna lite plats längst ned där brödet ska vikas. Lägg skivat vildsvin på salladen. Toppa med havtornsmarmelad. Vik upp bottendelen, cirka 4–5 cm, och sedan kanterna tills du har en wrap.
Våra toppmärken